Ce putem invata de la scandinavi, cei mai ecologici locuitori ai planetei

In tarile nordice, precum Danemarca, Suedia, Finlanda si Norvegia (cunoscute si ca Scandinavia), oamenii sunt deosebit de prietenosi, design-ul este recunoscut la nivel international ca fiind remarcabil si sunt cotate ca fiind cele mai ecologice tari din lume.

O multitudine de factori contribuie la sustinerea culturii ecologice din tarile Scandinave, precum politica de stanga, peisajele frumoase si ritmul lent in care locuitorii acestor tari isi traiesc viata.

Valorile guvernelor, mai precis ale conducatorilor acestor tari, au o contributie semnificativa asupra problemelor legate de mediu.

Politicile din tarile nordice au in vedere in mod natural problemele legate de mediul inconjurator, motiv pentru care se investetse in infrastructura necesara si in programme ecologice pentru a proteja mediul atat in prezent, cat si pentru viitor.

O tara poate fi protejata pentru viitor prin investii in zone precum educatia si energiile regenerabile, care vor crea stabilitate economica si inovatie.

De exemplu, in Norvegia 98% din productia de electricitate provine din energii regenerabile si a fost inregistrat cel mai mare numar de masini electrice pe cap de locuitor.

Comportamentul in schimbare al oamenilor este dublat de actiunile de investitie ale guvernelor, precum introducerea infrastructurii pentru alimentarea masinilor electrice si ajutoarele acordate pentru energia solara.

Populatia fericita a Danemarcei a inventant conceptul « hygge» (despre care am mai vorbit pe blog-ul nostru https://adinish.com/blogs/news/cum-sa-hygge 

Este un concept care defineste o anumita calitate a confortului si a convivialitatii si care genereaza un sentiment de multumire si buna-stare.

Acest concept este de asemenea conectat cu durabilitatea si cu natura prin adoptarea de catre nordici a unor obiceiuri prietenoase cu mediul, precum alegerea hainelor si a obiectelor fabricate din materiale naturale, rezistente si care pot fi folosite o lunga perioada de timp, reducerea deseurilor prin upcycling si recycling si trairea unei vieti simple, prin petrecerea unui timp mai indelungat impreuna cu familia, in natura.

Cultura din Scandinavia este construita in jurul unui model care vizeaza zero deseuri prin transformarea acestora in energie. Astfel, incepand cu 2011, mai putin de 1% din deseurile produse de familiile suedeze sunt trimise la groapa de gunoi.

Adinish este un brand implicat in protectia mediului, motiv pentru care am ales sa reprezentam exclusiv in Romania doar marci care sustin protectia mediului si au o abordare durabila. Astfel, pentru ambalarea produselor, acestea folosesc o cantitate redusa de plastic, utilizeaza materiale reciclate si majoritatea sunt certificate GOTS (nu elimina deseuri toxice in natura).

Mai mult decat atat, sustinem actiuni de constientizare a importantei consumului responsabil si a cresterii copiilor nostri cu simt de raspundere pentru mediu si societate.

Pe www.adinish.com gasiti o gama larga de produse, fabricate din materiale naturale si / sau reciclabile (bambus, cauciuc natural, sticla, silicon, bumbac, lana etc.), majoritatea dintre ele putand avea mai multe intrebuintari si fiind concepute sa aiba o durata lunga de viata. Paiele de la We Might Be Tiny si Design Letters, scutecele din muselina de la Forläkker, aden+anais, Filibabba si Sebra, biberoanele din sticla bororsilicata si suzetele din cauciuc natural de la EcoViking, jucariile de dentitie de la Natruba sau suzetele din silicon de la doodle&co. sunt doar cateva dintre produsele ecologice propuse de noi, in care se reunesc in mod desavarsit designul remarcabil, functionalitatea si grija pentru mediul inconjurator.

Speram ca acest articol sa contribuie la constientizarea impactului pe care il ai asupra planetei si ca te-am convins sa investesti in produse durabile, care permit reducerea deseurilor si care pot fi reciclate cu usurinta, astfel incat copiii nostri sa se bucure si ei de minunata noastra planeta.

Articol adaptat dupa:

https://thegreenhubonline.com/2018/05/17/what-we-can-learn-from-the-worlds-most-sustainable-countries-in-scandinavia/