Mobila bObles contribuie la dezvoltarea abilitatilor motorii ale copiilor

Studii daneze si suedeze au aratat ca abilitatile motorii a 10-15% dintre copiii danezi nu sunt suficient de bine definite la momentul in care acestia incep scoala. Este esential pentru copii sa isi dezvolte abilitatile motorii pentru a realiza activitati zilnice precum alergatul, saritul, dezbracatul sau imbracatul, joaca si stabilirea relatiilor sociale. A avea abilitati motorii dezvoltate permite efectuarea unor actiuni care presupun coordonarea deprinderilor motorii principale cu cele fine. Aceasta caracteristica este importanta atunci cand copiii incep scoala si in interactiunea cu ceilalti copii.

Copiii care nu au dezvoltate astfel de abilitati se simt de obicei izolati. Un studiu asupra unor copii cu varste cuprinse intre 6 si 10 ani, aflati in curtea unei scoli, a aratat ca unii dintre acestia se angajeaza cu usurinta in activitati de grup, in timp ce copiii cu dificultati motorii nu se joaca cu altii sau o fac doar in grupuri restranse. Se intampla adesea ca unii copii sa fie exclusi din anumite tipuri de activitati pentru ca nu au aptitudini motrice suficient de bine antrenate.

Copiii prescolari au cele mai multe sanse de a-si imbunatati abilitatile de baza pentru ca nu au avut ocazia sa dezvolte obiceiuri nesanatoase si nu le este rusine atunci cand fac miscari gresite. Mai mult decat atat, nu le este frica sa se loveasca.

Copiii cu abilitati motorii deosebite aleg sa se implice in activitati fizice mai variate, ceea ce le ofera posibilitatea de a experimenta diferite tipuri de miscari. Studiile arata ca, in ceea ce priveste copiii, exista o stransa legatura intre nivelul de activitate fizica si nivelul de dezvoltare al aptitudinilor motorii ale acestora.

Pe termen lung, lipsa de antrenament a abilitatilor motorii are ca urmare reducerea capacitatii fizice, scaderea nivelului motivatiei de a desfasura activitati fizice, si de asemenea, poate conduce la aparitia unor dificultati in stabilirea relatiilor cu copii de aceeasi varsta.

Din punct de vedere medical, este important sa se puna accentul pe cresterea nivelului activitatii fizice, astfel incat abilitatile motorii ale copiilor sa fie in permanenta exersate si astfel, imbunatatite. Studiile au aratat ca un nivel ridicat de activitate fizica are un impact semnificativ asupra calitatii vietii copiilor, a capacitatii lor de invatare si a sanatatii acestora.

In cadrul unui studiu realizat de bObles, cu acordul profesorilor si al parintilor, scaunele dintr-o clasa de scoala, ale unor copii cu varste cuprinse intre 5 si 7 ani, au fost inclocuite cu bObles Warm – viermisorul bObles (40cm inaltime, rotunjit la capete, cu functie de balansare). Scopul acestui proiect a fost de a spori capacitatea copiilor de a fi constienti de corpul lor, stabilitatea corpului si imbunatatirea echilibrului in pozitia asezat.

Astfel, copiii din clasa in care a fost introdusa mobila bObles Warm au fost comparati cu unii dintr-o alta clasa in care elevii au fost asezati, in mod normal, pe scaune. Dupa 26 de saptamani, s-au putut constatat o serie de diferente intre cele doua clase. In clasa dotata cu bObles Warm s-a remarcat ameliorarea urmatoarelor deprinderi: a activitatilor manuale (insirat margele pe un fir, sadit, activitati cu mana nedominananta, desenat), a celor cu mingea (prinderea / aruncarea mingiei), a echilibrului static (stat in piciorul dominant) si a echilibrului dinamic (mers pe o linie, sarit pe saltele). Profesorii au confirmat o imbunatatire a capacitatii de concentrare a elevilor in ceea ce priveste ducerea la bun sfarsit a unei sarcini. De asemenea, datorita functiei de rotire a mobilei bObles, a fost constatata o crestere a timpului in care copii raman asezati si, in acelasi timp, o reducere a gradului de agitatie in clasa. Suplimentar, studiul a aratat ca un alt element care contribuie la influentarea intr-un mod pozitiv a copiilor consta in faptul ca acestia au ocazia sa experimenteze pozitii nenumarate in care pot sta asezati si le este usor sa le schimbe ori de cate ori doresc, fara sa perturbe activitatile care se deruleaza in clasa.

Concluziile studiului bObles arata ca abilitatile motorii ale copiilor pot fi imbunatatite cu usurinta, prin implementarea unei mici schimbari.

Text adaptat dupa lucrarea “Motor skill project – at skolen ved sundet”, elaborata de fizioterapeut Louise Haervig & bObles