Sesiune de intrebari si raspunsuri cu o moasa daneza

Asa cum v-am obisnuit, prin articolele de pe blogul nostru ne propunem sa va oferim cat mai multe informatii cu privire la produsele care va pot face viata alaturi de copii mai usoara si sa va familiarizam cu modul in care scandinavii, recunoscuti ca fiind printre cei mai fericiti locuitori ai planetei, isi traiesc viata.

 In Danemarca, moasele au un rol important in supravegherea femeii gravide, la nastere si se pot ocupa inclusiv de unele aspecte de puericultura.

In vederea pregatirii conferintei pentru viitoare mame si proaspeti parinti ”Un gand bun in sacul lui Mos Craciun”, care a avut loc pe 20 decembrie 2019 si la care am fost parteneri, am organizat impreuna cu Vania Limban, prima moasa independenta din Romania, o sesiune de intrebari si raspunsuri cu o moasa din Danemarca pentru a intelege mai bine modul in care ele intervin pe parcursul unei sarcini si la nastere.

Credem in beneficiile apelarii la o moasa, motiv pentru care dorim sa impartasim cu voi abordarea daneza.

Descoperiti in cele ce urmeaza raspunsurile unei moase daneze la intrebarile noastre.

1) Care sunt drepturile femeilor si barbatilor in privinta concediului de maternitate / paternitate?     

Concediul de maternitate cu „alocatie / salariu” este impartit in patru tipuri de concedii: concediu de sarcina, concediu de maternitate, concediu de paternitate si concediu pentru cresterea copilului. Exista diferite optiuni pentru luarea acestor tipuri de concedii, in functie de calitatea pe care o are persoana respectiva: mama, tata sau „ Medmor ”. „ Medmor ” este o femeie aflata intr-o relatie homosexuala si care este parinte legal, dar nu si biologic, pentru copilul conceput prin inseminare artificiala.

In cele ce urmeaza vom prezenta conditiile specifice pe care trebuie sa le indeplineasca parintii pentru a primi prestatii pe durata concediilor de maternitate.

Concediul de sarcina

Concediul de sarcina este primul concediu la care au dreptul toate viitoarele mame. Ele pot merge in concediu de maternitate cu 4 saptamani inainte de data estimata a nasterii, stabilita de medic. Daca se impune operatia de cezariana, o femeie poate pleca in concediu cu 4 saptamani inainte de data stabilita pentru interventia chirurgicala.

Daca termenul stabilit initial este depasit, concediul de sarcina se prelungeste automat pana la nastere. In schimb, daca femeia naste inainte de data prevazuta, concediul de sarcina va fi mai scurt de 4 saptamani, deoarece nasterea este un sfarsit natural al concediului de sarcina.

Exista posibilitatea pentru femeia gravida sa plece mai devreme in concediu in cazul in care angajatorul sau ii permite acest lucru.

Dupa nastere - concediu de maternitate

Dupa nastere, mama trece automat la urmatorul tip de concediu, numit concediu de maternitate. Acesta dureaza 14 saptamani si incepe a doua zi dupa nastere.

Primele 2 saptamani de concediu sunt obligatorii. Femeile care au nascut pot incepe sa lucreze din nou doar dupa trecerea primelor doua saptamani, dar majoritatea aleg sa ia concediul de maternitate in intregime, deoarece acest tip de concediu nu poate fi impartit cu tatal.

Dupa concediul de maternitate incepe concediul pentru cresterea copilului, care poate fi impartit cu tatal si despre care vom vorbi mai jos. 

Dupa nastere - concediu de paternitate

Primul concediu pe care tatal sau mama il poate lua incepe cand copilul se naste. Tatii au dreptul la 2 saptamani de concediu dupa nastere.

Daca tatal este antreprenor sau este angajat, poate planifica cand si cum isi va lua cele 2 saptamani de concediu, in cadrul primelor 14 saptamani de viata ale copilului.

Daca tatal este somer, el trebuie sa ia cele 2 saptamani imediat dupa nasterea copilului, respectiv incepand cu ziua in care se naste copilul sau cel tarziu a doua zi. Cu toate acestea, daca copilul este spitalizat la nastere, exista posibilitatea ca tatal sa inceapa concediul cand copilul ajunge acasa.

Mama nu poate lua cele doua saptamani de concediu de paternitate. Cand concediul de paternitate se termina, tatii pot incepe concediul parental comun, chiar daca mama este inca in concediu de maternitate.

Concediul comun - concediul pentru cresterea copilului

Concediul comun este tipul de concediu pe care parintii il pot imparti intre ei. Tatii pot incepe concediul pentru cresterea copilului cand concediul de paternitate de 2 saptamani s-a terminat. Mama poate incepe concediul pentru cresterea copilului cand concediul de maternitate de 14 saptamani s-a incheiat.

Mama si tatal au dreptul la un concediu parental de 32 de saptamani, cu alocatie de maternitate, pe care il pot imparti intre ei. Concediul pentru cresterea copilului este astfel destul de flexibil, astfel incat parintii se pot organiza asa cum au nevoie.

De exemplu, ei pot lua concediu succesiv, alternativ sau impreuna, pentru o perioada de timp. De asemenea, ei pot distribui indemnizatia de maternitate pe o perioada mai lunga de timp.

2) Cat de informati sunt vitorii parinti despre nastere si despre intregul proces din jurul ei, atunci cand merg prima data la moasa?     

In general, femeile daneze si scandinave sunt foarte bine informate despre sarcina, optiunile lor, cu privire la proceduri etc., inca dinainte de a intra in contact cu sistemul de asistenta medicala.

Dar, pentru a fi siguri ca toate femeile gravide se simt confortabil si sigure, sistemul de asistenta daneza este organizat astfel incat sa faca experienta cat mai placuta.

La inceputul sarcinii, femeile merg prima data la medicul de familie / medicul generalist si apoi, in saptamana 12, fac o ecografie, pe care o realizeaza o asistenta sau o moasa in spital.

Ulterior, ele consulta o moasa in saptamana 16 pentru a vorbi despre stilul de viata etc. Exista, de asemenea, cursuri la care gravidele pot participa, cum ar fi cursul prenatal de 3 x 2 ore, care abordeaza subiecte precum: travaliul, nou-nascutul / alaptarea si noua familie / relatia intre parinti.

Un pachet de baza pentru femeia insarcinata arata astfel:

- 3 consultatii cu medicul de familie         

- 2 examene ecografice         

- 4 - 7 consultatii cu moasa        

- vizita la domiciliu de catre o asistenta medicala.         

Cadrele medicale vor face o evaluare individuala si, daca este necesar, pot suplimenta pachetul de baza cu examinari aditionale.

Femeia insarcinata are, din punct de vedere legal, dreptul sa fie informata in legatura cu serviciile pe care le poate solicita pe parcursul sarcinii, la nastere si postpartum, si sa primeasca formarea necesara pentru pregatirea sa ca parinte. Consiliul National al Sanatatii recomanda nasterea si pregatirea parintilor. Autoritatile locale pot organiza cursuri cu privire la nastere si pregatirea parintilor. Cursurile de nastere si parenting oferite de spitalele publice in legatura cu serviciile pentru femeile gravide trebuie sa fie gratuite.

Femeile insarcinate sunt acoperite de prevederile Legii Sanatatii privind statutul juridic al pacientilor, gravidele fiind considerate pacienti. In sensul legii, un pacient este „un utilizator de asistenta medicala”, indiferent daca este sanatos sau bolnav.

Normele privind statutul juridic al pacientilor se aplica pacientilor aflati in ingrijire medicala sau in alte locuri in care asistenta medicala este oferita, primeste sau a primit tratament de la cadrele din domeniul medical, cu exceptia cazului in care alte dispozitii sunt prevazute in mod specific de lege. Conceptul de tratament acopera examinarea, diagnosticul, tratamentul bolii, ingrijirea maternitatii, reabilitarea, ingrijirea sanatatii si preventia, si promovarea sanatatii in raport cu pacientul, in mod individual.

Legea Sanatatii stabileste conditiile pentru asistenta medicala, in scopul de a asigura respectul pentru individ, integritatea lui si auto-determinare. In sectiunea 15 din Legea Sanatatii sunt astfel prevazute reguli prin care niciun tratament nu poate fi initiat sau continuat fara consimtamantul informat al pacientului, cu exceptia cazului in care exista alte prevederi legale. In ceea ce priveste copiii cu varsta sub 15 ani, custodele trebuie sa consimta la tratament. Consimtamantul trebuie sa se bazeze pe informatii adecvate, primite de la un cadru medical. Un consimtamant informat poate fi scris, oral sau, dupa caz, tacit. Conform sectiunii 16 din Legea Sanatatii, pacientul are dreptul sa fie informat despre starea sa de sanatate si optiunile de tratament, inclusiv riscul de complicatii si reactii adverse. Informatiile trebuie sa includa optiuni relevante de preventie, tratament si ingrijire, inclusiv informatii despre alte optiuni de tratament justificate medical, precum si urmarile in situatia in care nu este administrat niciun tratament. Informatiile ar trebui sa fie cuprinzatoare atunci cand tratamentul implica riscul imediat de complicatii grave si efecte secundare. Daca pacientul refuza sa fie avertizat sau sa obtina informatii, cf. sectiunii 1.4, informarea trebuie sa includa si consecintele potentiale ale optiunilor de tratament. 

3) Cum iau parintii decizii cu privire la nastere? Ce optiuni le sunt prezentate etc.     

Femeile nu pot decide daca sa recurga la operatia de cezariana sau sa nasca natural, daca nu exista o indicatie obstetrica in acest sens. Se fac eforturi pentru a reduce procentajul de interventii chrurgicale, pentru ca acestea au crescut. Rata in Herning / Holstebro este acum de 13,8% (rata Danemarcei este de 19%). Filozofia este ca nu se doreste sa se realizeze o operatie unei femei sanatoase daca nu exista un risc medical. Daca nu doreste o nastere vaginala, femeia gravida trebuie sa discute cu un medic si cu o moasa pentru a-si face un plan de nasterea naturala care sa includa solutii pentru ameliorarea durerii etc. (sau poate merge la un alt spital, dar sunt sanse mari sa fie refuzata). In ceea ce priveste prezentarea pelviana a fatului, se practica nasterea in pozitie verticala, metoda inspirata de la medicii germani si care inregistreaza rezultate bune. 

2,5% nasc acasa. 10% in cada. 24% sunt induse.

4) Sunt mamele obligate sa viziteze medicii de familie?     

Vezi raspunsul la intrebarea 2 

5)  Exista un carnetel special pentru femeile gravide care este completat dupa fiecare control?     

Ele au un carnetel pe care il aduc la fiecare vizita, deoarece medicii de familie nu au acelasi sistem informatic ca spitalul. Ei lucreaza pentru a obtine o solutie digitala care sa poata fi folosita in comun de toate cadrele medicale.

6) Cum au acces femeile gravide la moase?     

Vezi raspunsul la intrebarea 2 

7) Cum decid femeile gravide cu cine si unde sa nasca?     

98-99% din toate nasterile din Danemarca au loc in spitale. 1-2% dintre femei aleg sa nasca acasa sau la o clinica condusa de moase, fara asociere cu sectia obstetrica (maternitate).

Alegerea locului pentru nastere

Optiuni de nastere:

- acasa         

- la o clinica condusa de moasa , fara asociere cu maternitatea         

- intr-un spital         

- la o clinica de nastere condusa de moasa, cu atasament geografic si organizational  la un departament de nastere         

- intr-o maternitate (sectia de obstetrica) cu activitate principala sau cu specializare.         

Toate departamentele obstetrice nationale au o sectie principala. In plus, unele dintre ele au sectii speciale pentru anumite boli ale femeilor insarcinate sau ale fatului. Autoritatile regionale au implementat o politica de vizitare care implica cooperarea cu sectiile de  obstetrica specializate, fie din regiune, fie din afara acesteia, cu scopul de a se asigura ca femeia insarcinata este directionata catre consultatie si nastere la sectia care corespunde nevoilor sale. Regiunile si departamentele ar trebui sa furnizeze informatii actualizate, usor accesibile (de exemplu, pe Internet) despre activitate, calitate, tratament si oferte de servicii, ghiduri profesionale, posibilitatea de a avea o moasa in mod continuu in timpul partii active a nasterii, precum si posibilitatea asistentei din partea anestezistului si a sectiei de pediatrie. Prin informatiile furnizate astfel, se doreste ca femeile gravide sa aleaga locului nasterii in deplina cunostinta de cauza.

Vizitarea unui centru de nastere are loc la prima consultatie cu medicul practicant. Vizita trebuie facuta suficient de devreme, asa incat femeia insarcinata sa poata decide daca doreste sa utilizeze oferta de diagnostic fetal, adica pana in saptamana 10.

Decizia trebuie reevaluat constant pe parcursul urmatoarelor consultatii medicale.

Daca femeia doreste sa nasca acasa sau la o clinica de nastere, practicianul si / sau moasa o informeaza despre posibilitatea de a naste acasa si impreuna cu femeia evalueaza beneficiile si dezavantajele acestei alegeri. Femeile insarcinate, carora li se decalnseaza spontan travaliul, care nu prezinta complicatii si care vor sa nasca acasa sau intr-o clinica de nasteri, pot fi vizitate in acest scop de cadre medicale. Femeia insarcinata si partenerul ei sunt informati ca interventia medicala legata de nastere poate necesita transfer la spital. Este dreptul femeii sa aleaga sa nasca acasa, iar moasa nu poate refuza sa participe, indiferent daca exista ratiuni medicale impotriva unei astfel de nasteri. Femeia nu poate fi transferata la spital impotriva vointei sale.

Daca se opteaza pentru o nastere intr-un spital sau o clinica de nastere asociata cu un spital

Practicianul si / sau moasa evalueaza impreuna cu femeia avantajele si dezavantajele alegerii unei nasteri intr - un spital sau intr-o clinica de maternitate cu asociere stransa cu un spital. Practicianul si / sau moasa informeaza despre posibilele oferte de nastere cu si fara sectia de obstetrica din regiunea respectiva. Femeile gravide care doresc o nastere intr-un spital, il pot vizita.

Nasterea acasa

In toate regiunile, exista posibilitatea pentru femeile insarcinate sa nasca acasa. Fiecare regiune pregateste un ghid pentru unde si cum se poate realiza un transfer daca apar complicatii in timpul nasterii. 12-20% din toate nasterile la domiciliu trebuie transferate in maternitate, intrucat doar cele mai simple nasteri pot avea loc acasa. Moasa ramane in casa cateva ore dupa nastere pentru a observa mama si copilul si pentru a se asigura ca parintii primesc aceeasi oferta de screening pentru copii ca si parintiii copiilor nascuti in spital.

Nasterea la o clinica de nastere condusa de moasa fara legatura cu spitalul

Exista clinici de nastere care nu au legatura cu spitalele, si unde activeaza moase. In aceste clinici nu se poate apela la medic sau anestezist. Ele sunt dotate cu echipamentele necesare pentru nasterea fara complicatii si echipament de urgenta, cum ar fi ventilatia, oxigenul si aspiratia. Ca si in cazul nasterilor acasa, intre 12-20% din toate nasterile sunt preconizate sa fie transferate la o maternitate. Prin urmare, la clinicile individuale de nastere trebuie sa existe linii directoare pentru ce trebuie sa faca daca apar complicatii in timpul nasterii. Moasa se asigura ca parintii primesc aceeasi oferta de examinari de screening a copilului dupa nastere ca parintii copiilor nascuti in spital.

Nasterea in spital

Nasterile in spitale pot avea loc:

- la clinici de nastere conduse de moase, cu afiliere geografica si organizatorica stransa cu sectia de obstetrica     

- la sectiile de maternitate (sectii obstetrice); cu sectie specializata.         

Conform indrumarilor de specialitate in ginecologie si obstetrica, trebuie sa fie posibil la sectiile de maternitate de la nivelul unitatilor principale ca viitoarele mame sa obtina asistenta imediat de la un specialist in ginecologie si obstetrica (sau, eventual, de la medic in ultimul an de specializare). De asemenea, trebuie sa existe cooperare cu urmatoarele specialitati: anestezie cu sectiune intensiva la nivelul 2, medicina interna (larga), neurologie si pediatrie cu competenta neonatologica. In zonele slab populate, cu relief insular, aceasta cerinta nu poate fi indeplinita, motiv pentru care vor fi necesare alte solutii. Cu toate acestea, este o conditie prealabila ca, calitatea asistentei medicale sa fie asigurata printr-o cooperare stransa si oficializata cu toate partile relevante si cu informarea publicului.

La toate nasterile din spital, este posibil sa fie utilizate echipamente pentru a monitoriza starea fatului inainte si in timpul nasterii. Atunci cand femeile aleg sa nasca intr-un spital, o operatie de cezariana ar trebui sa se efectueze ata de repede, incat, in cazuri urgente, durata maxima sa fie de cel mult 15 minute, de la decizia luata si pana la nasterea copilului.

Organizarea ingrijirii sarcinii

Sarcina maternitatilor si a clinicilor de nastere este sa se asigure, in acelasi timp, ca nasterile au loc în conditii optime din punct de vedere profesional si ca femeile care nasc si familiile lor au parte de ospitalitate, continuitate si securitate. Asociatia maternitatii si clinicile de nastere, cu o asociere stransa cu departamentul de obstetrica din spital trebuie sa aiba:

- planuri de personal care explica numarul si calificarile angajatilor in timpul zilei si la cerere         

-  obiective pentru prezenta moaselor in pepiniere         

- echipamente tehnologice contemporane         

- ghiduri profesionale bazate pe dovezi, inclusiv pentru vizita         

- plan de tratare a situatiilor care au nevoie de asistenta obstetrica, anestezie si / sau neonatologice         

- este important ca femeia care naste si partenerul ei sa simta ca dorintele lor sunt luate in considerare . Dorintele trebuie notate si descrise intr - un plan postnatal dupa discutii cu cuplul. Planul este revizuit in timpul sarcinii si cel tarziu imediat dupa nastere. Prin urmare, maternitatea trebuie sa aiba o politica privind modul in care aceste dorinte pot fi indeplinite pe cat posibil. Sectiile de maternitate si clinicile trebuie sa faca eforturi pentru ca familia sa fie impreuna pe tot parcursul procesului de nastere si al maternitatii.         

Comentarii suplimentare de la Dorthe, moasa in Danemarca:

Moasele in Danemarca asista nasteri fara complicatii si  lucreaza cu medicii ginecologi. Ele au o relatie buna cu medicii, care sunt interesati ca ele sa asigure asistenta pentru nasterile fara complicatii.

Moasele urmeaza cursuri de 3 ani  jumatate (licenta in moasa) si nu sunt asistente inainte de a deveni moase, la fel ca in Marea Britanie. In timp ce în Norvegia si Suedia, ele devin asistente si ulterior studiaza pentru a obtine calificarea de moasa.