Importanta obiectelor de tranzitie pentru copiii

Bebelusii si copiii mici experimenteaza lumea in primul rand prin simturile lor, mai ales mirosul si stimularea tactila sunt surse puternice de informare despre lumea din jurul lor. La inceput copilul miroase si simte parintii creandu-se astfel un atasament foarte puternic.

Daca copilului i se ofera o jucarie paturica, un ursulet, o paturica, acest produs va functiona ca unul de atasament, insemnand ca bebelusii vor transpune in acest obiect cateva din sentimentele de siguranta si confort pe care le au in mod normal cu parintii. Din acest motiv copiii pot forma o legatura foarte puternica cu obiectele lor de transfer, care devin foarte importante pentru ei (dar si pentru parinti). Jucariile ofera copiilor un sentiment de confort si siguranta chiar daca parinti nu sunt in imediata apropiere.

Cum majoritatea copiilor formeaza un atasament atat de puternic fata de obiectul lor de tranzitie, vor dori sa doarma cu el, sa-l tina aproape de fata, sa-l mestece si prin urmare este important ca produsul sa fie ‘sigur’ si lipsit de coloranti sau alte substante chimice care pot duce la alergii sau diverse probleme pentru cei mici. Atasamentul pentru obiectele de tranzitie poate dura ani de zile, ani foarte importanti pentru dezvoltarea copilului tau. Din acest motiv parintii trebuie sa aleaga cu grija jucariile.’

Heidi Foldager – Psiholog

Cand alegi un astfel de produs pentru bebelusul tau, tine cont de cateva criterii foarte importante:

  • Jucaria va fi foarte mult folosita, scapata pe jos si va participa la toate aventurile voastre de familie , asa ca este foarte important sa o poti spala la masina de spalat.
  • Daca se pierde e nevoie sa o poti inlocui, unele persoane chiar recomanda sa achizitionezi 2 de la inceput sau sa te asiguri ca jucaria aleasa se poate reachizitiona cu usurinta.
  • Este foarte important sa eviti ca aceste jucarii sa aiba accesorii atasate: nasturei, clopotei sau orice alte obiecte mici care pot fi inghitite de bebelusi. Broderiile aspre sau coltoase pot cauza zgarieturi pe pielea sensibila a bebelusului.
  • Incearca sa le eviti pe cele cu foarte mult plus cu fire lungi care pot lasa scame, pentru ca risti ca bebelusul tau sa le inghita.
  • Tine cont ca acest gen de jucarie poate fii un companion pentru urmatorii 4-5 ani iar in aceasta perioada va veni in contact cu copilul tau aproape in fiecare moment al zilei. Este recomandat sa alegi un produs organic sau certificat Oeko Tex pentru a evita substantele toxice.