Moasa – partenerul de nadejde al gravidei si al proaspetei mamici

In vremuri stravechi, moasele erau mame, bunici, matusi care ajutau femeile gravide sa nasca, pe baza propriilor lor experiente. Acestea mai erau supranumite si "femei intelepte" sau "sfatuitoare".

In tarile occidentale, inclusiv in tarile nordice, traditia nasterii cu ajutorul moaselor a fost pastrata si modernizata.

Rolul moasei este unul deosebit de important. Ea este un profesionist specializat in furnizarea unei varietati de servicii de ingrijire medicala, sustinere fizica si emotionala a gravidei si a proaspetei mamici. Astfel, ea intervine in ingrijirea sarcinii, a nasterii, a lauziei si a nou-nascutului.

Moasa este persoana careia gravida i se poate adresa pentru a afla raspunsul la orice intrebare legata de sarcina, inca din momentul in care a aflat vestea cea mare.

In sala de nasteri, ea asista si supravegheaza travaliul mamei, in echipa cu medicul, monitorizeaza starea bebelusului, moseste nasterea, poate eventual sectiona perineul, ia masurile ce se impun in caz de urgenta si in lipsa medicului, imediat dupa nastere, ingrijeste nou-nascutul.

Tot moasa este cea care poate da indrumari legate de alaptare, de ingrijirea nou-nascutului, de reeducarea perineului.

De asemenea, ea este persoana care o poate consilia psihologic pe proaspata mamica, aflata in pragul depresiei post-natale sau care deja traieste aceasta afectiune.

Moasa contribuie la reducerea numarului de decese materne, neonatale si infantile, a sarcinilor nesupravegheate si a celor in randul adolescentelor. Ea se preocupa de sanatatea mamei in timpul sarcinii si dupa nastere si de cea a bebelusului, putand sa identifice eventualele complicatii si sa indrume catre specialist.

Este important de precizat ca moasa nu inlocuieste medicul, ci il completeaza.

Fiecare nastere este unica, de aceea profesia de moasa se caracterizeaza prin daruire, responsabilitate si empatie.

In Romania, moasele sunt cadre medicale, care urmeaza cursurile de 4 ani ale facultatilor de moase din cadrul universitatilor de medicina.

Moasele pot profesa in cadrul maternitatilor de stat sau independent, intervenind ca si colaboratori in spitalele private.

In prezent, in Romania, desi aceasta meserie este una dintre cele mai vechi din lume, profesia de moasa este pe cale de disparitie, numarul moaselor fiind foarte scazut in raport cu nevoile sistemului medical.

Vania Limban, prima moasa independenta din Romania, cu experienta internatioanala, consultant Sanatate Intima si fondatoarea Active Family Center, a acceptat sa ne impartaseasca avantajele apelarii la o moasa, care sa sustina femeia pe parcursul sarcinii si dupa nastere.

Vania Limban are 25 de ani de experienta. Ca moasa, a fost alaturi de sute de femei insarcinate, pe care le-a ajutat in timpul travaliului sau le-a asistat la nastere, aducand pe lume sute de bebelusi.

Vania a urmat stagii de pregatire la Universitatea de Vest a Angliei, la Spitalul General din Edinburgh, Scotia, si la Georgetown University, in America.

In opinia Vaniei, printre beneficiile interventiei unei moase pe parcursul sarcinii si dupa nastere se numara urmatoarele:

  • PUTERE - prin urmarea Cursului de Pregatire pentru Nastere „Imi Asum Nasterea, Da Pot”, se va imprima in subconstientul gravidei un tipar mental potrivit caruia ea se va simti puternica; cunostintele insustie in cadrul acestui curs vor ajuta femeia in momentul nasterii sa foloseasca eficient resurse precum respiratia / pozitiile / relaxarea / masajul / forta de gravitatie / apa, transformandu-o dupa nastere intr-o mama constienta, puternica si capabila sa aiba grija de bebelusul ei;
  • RABDARE - rabdarea cu care moasa abordeaza gravida la nastere, o va ajuta pe aceasta din urma sa-si dezvolte propria rabdare in acel moment de mare incaracatura psiho-emotionala, dar si ulterior pentru o alaptare de succes;
  • STIMA DE SINE pe care o va dobandi dupa nastere femeia, o va insoti pe tot parcursul vietii ei si o va ajuta sa aiba deplina incredere in tot ceea ce va face.

Pentru a apela la o moasa independenta, te poti adresa Active Family Center (http://www.activecenter.ro/), centru de excelenta in consilierea pre- si postnatala, care ofera servicii viitorilor parinti atat in perioada de pregatire a nasterii, cat si in lunile imediat urmatoare. Centrul ofera o gama larga de servicii, de la module de pregatire naștre si ingrijire nou-nascuti, la gimnastica si masaj pentru gravide, mame si bebelusi, cu programe diverse, adaptate unor scopuri variate.

Sustinerea fizica si emotionala personalizata a gravidei si a proaspetei mamici este deosebit de importanta, din toate punctele de vedere. Variatiile hormonale, schimbarile fizice si psihice determinate de sarcina si de nastere, pot fi transformari greu de gestionat de orice femeie, motiv pentru care este recomandata apelarea la specialisti. In acest caz, o moasa este cea mai buna solutie, acest profesionist fiziologic fiind capabil sa abordeze situatia femeii intr-un mod global, din toate perspectivele.

Pentru ca promovam echilibrul dintre nevoile adultilor si cele ale copiilor, va recomandam sa aveti grija de voi. Este unul dintre cele mai bune lucruri pe care il puteti face pentru a putea fi pe deplin disponibile pentru copiii vostri.