Ce trebuie sa stii despre siguranta copiilor in masina

Reactiile pozitive in urma celui mai recent articol de pe blogul nostru privind siguranta copiilor in masina ne-au aratat ca exista un real interes in randul cititorilor pentru acest subiect, ceea ce ne bucura si ne motiveaza sa aducem mai aproape de clientii nostri cele mai bune produse din domeniu.

Am primit o multime de intrebari privind testele de siguranta pentru scaunele auto si detalii despre modul de realizare, asa ca in acest articol veti gasi mai multe informatii despre cum putem parcurge orice distanta in masina alaturi de copii.

Adinish a aparut din dorinta noastra de a oferi consumatorilor din Romania cele mai bune si sigure produse pentru copii, din materiale de calitate, de la branduri care pun grija inainte de toate. Suntem la randul nostru o familie cu copii, stim ca siguranta este cel mai important lucru atunci cand vine vorba despre produsele pe care le alegem, fie ca este vorba despre haine, mobilier si accesorii sau scaune auto.

Una dintre intrebarile primite a fost daca am urmat cursuri online de siguranta auto pentru a deveni expert. Nu am facut acest lucru, insa am lucrat in domeniul auto mai mult de 20 de ani, iar 10 dintre acestia i-am petrecut in cadrul celei mai mari companii de scaune auto pentru copii din Scandinavia. Am avut norocul sa lucrez cu cei mai renumiti experti din cadrul comunitatii si am luat parte la grupuri de discutii impreuna. Am vizitat sediul ADAC – compania care se ocupa cu teste de siguranta auto si am discutat cu expertii de acolo. Asadar raspusul scurt este nu, nu am urmat cursuri online pentru a deveni expert, insa experienta mea in domeniul sigurantei auto este o garantie. Acelasi lucru este valabil pentru toti cei care ne ocupam de vanzari si dezvoltare la Adinish – am lucrat cu totii timp de mai multi ani in domenii care se ocupa cu siguranta auto pentru copii.

Sunt sigure toate scaunele auto certificate CE?

Este o percetie generala ca toate scaunele auto care sunt certificate CE sunt sigure in egala masura. Inca de la inceput, trebuie sa spunem ca este mai bine sa folosim orice scaun auto disponibil pe piata, daca alternativa este sa nu folosim deloc.

Este important ca oamenii sa realizeze ca pot exista diferente mari privind siguranta intre scaunele auto care sunt certificate conform cu aceleasi reglementari. De asemenea, este bine de stiut ca regulile de siguranta si standardele folosite pentru certificare nu sunt neaparat modelate dupa utilizarea reala, desi in ultimii ani s-au facut progrese in acest sens.

Reglementarile ECE sunt, in mod natural, cele minime pe care un scaun auto trebuie sa le indeplineasca pentru a putea fi vandut legal pe piata. Testele ADAC sunt mult mai complexe decat cele prevazute de regulament, ceea ce inseamna ca sunt mult mai aproape de realitate in ceea ce priveste viteza, rezistenta usilor etc.

Cele 2 reglementari principale ECE care se regasesc pe piata in prezent sunt ECE 44/04 (vechea reglementare) si ECE r129 (noua reglementare) care se mai numeste si i-Size. Chiar daca ECE 44/04 este numita vechea reglementare, asta nu inseamna ca este ilegala sau nu este valida. Poate fi folosita in continuare cu incredere.

Dupa cum se poate vedea mai jos, vitezele pentru testele de coliziune prevazute in regulament sunt mult mai mici decat decat cele din testele ADAC. De aceea, foarte multe scaune auto nu trec testele ADAC, chiar daca sunt certificate ECE.

ECE R44/04

ECE R129 (i-Size)

Criterii teste ADAC 2020

Coliziune frontala – 50 km/h

Coliziune frontala – 50 km/h

Coliziune frontala – 64 km/h

Coliziune din spate – 30 km/h

Coliziune din spate – 30 km/h

 

 

Coliziune laterala – 24 km/h

Coliziune laterala – 50 km/h

 

 

Testele ADAC includ inca din 2015 simulari privind deteriorarea portierei in momentul impactului si un nou sasiu care poate fi folosit.

Cand ne uitam la prezentare, primul lucru la care ne gandim este acelasi la care s-au gandit si cei peste 100 de oameni impreuna cu care am vazut testele live la sediul ADAC: “50km/h nu e o viteza foarte mare, nu conduc aproape niciodata sub aceasta viteza!”. Si asa este, 50km/h nu e o viteza foarte mare, ceea ce inseamna ca este nevoie si mai mare de un scaun auto bun pentru copii. Nu vom intra acum in detalii despre viteza medie, franarea inainte de impact etc, care sunt subiecte relevante de discutie pe care le vom aborda separat.

Noi, la Adinish, nu punem foarte mult accentul pe tipul de certificare, daca este ECE 44/04 sau ECE r129. Exista pe piata scaune certificate ECE 44/04 care sunt mai sigure decat ECE r129 si viceversa.

Scaun auto copii, tip scoica, i-Size, Swandoo, unisex, Alfalfa, grupa 0+

Care este modul corect de a instala un scaun auto

Lucrul pe care noi il luam in considerare in primul rand este siguranta. Ceilalti factori sunt de asemenea importanti, insa nu in aceeasi masura. Desigur ca instalarea unui scaun auto trebuie sa fie facuta corect. Majoritatea companiilor producatoare de scaune auto pentru copii au experti care se ocupa de ergonomie, asa ca cei mici cu siguranta vor sta comod. Iar instalarea nu este grea pentru o persoana cu o constitutie mai atletica.

Insa ce se intampla cu persoanele care nu sunt foarte puternice si nu au instalat niciodata un scaun auto? Lucrurile de mai sus nu sunt la fel de importante in acest caz? Sigur ca sunt, si aici serviciile oferite clientilor sunt de cel mai mare ajutor.

Pentru ca acolo unde avem nevoie de ADAC – sau de institutii asemanatoare – pentru a realiza testari independente si obiective de siguranta pentru a sti daca un scaun auto este sigur, celelalte puncte si categorii sunt subiective.

Cu cat ai mai multe informatii despre instalarea unui scaun auto, cu atat iti va fi mai usor sa il montezi singur. Daca scaunul auto este testat in interiorul masinii, este si mai bine. Poti vedea cat de usor este sa prinzi centurile, cat spatiu ocupa in masina etc. Toate aceste lucruri depind in foarte mare masura de serviciile de care beneficiezi atunci cand cumperi un scaun auto.

La Adinish, nu avem doar experienta necesara pentru a explica corect si profesionist tot ce trebuie sa stii despre siguranta si reglementari. Ne dedicam timp pentru a incerca scaunul auto in masina, daca vii in showroom, sau pentru a iti explica totul in detaliu pe FaceTime sau Whatsapp, daca te programezi online, asa cum se intampla in ultima vreme din ce in ce mai des. Pentru a te programa, tot ce trebuie sa faci este sa ne lasi un mesaj cu data, timpul si ceea ce vrei sa afli de la noi si te vom contacta!

Speram ca informatiile oferite sunt interesante si ca au raspuns la cele mai frecvente intrebari despre siguranta auto. Ne vom concentra atentia si in urmatoarele articole pe acelasi subiect, pentru a iti oferi toate detaliile necesare inainte de a alege scaunul auto potrivit.