Înapoi la blog

Burtica ta în sarcină și după naștere - Sfaturile moașei Vania

Wednesday, 04 May, 2022 în categoria 3 minute de citit

O condiție importantă pentru ca o femeie să se considere și să fie considerată frumoasă este să aibă un trup armonios, deci „abdomenul plat”. Cele mai multe dintre viitoarele mămici se tem că, în urma sarcinii, vor rămâne cu o burtică moale, care atârnă și, posibil, și cu un strat de țesut adipos care nu vor mai dispărea niciodată... Îți sună cunoscut? Te invităm să descoperi ce poți face ca revenirea după naștere să fie rapidă.

Ce modificări se petrec în corpul femeii în timpul sarcinii?

Deși temerea viitoarelor mame că nu își vor putea reveni complet după sarcină este fondată, află că acest lucru deși este posibil, nu este obligatoriu! Și asta pentru că, atunci când ai grijă de burtica ta de la începutul sarcinii și apoi in perioada postnatală, așa ceva cu siguranță nu se va întâmpla!

Modificările hormonale din sarcină, în speță hormonul relaxina, înmoaie toți mușchii corpului, deci și ai abdomenului. În plus, odată cu creșterea sarcinii, uterul se tansformă dintr-un organ pelvin de mărimea unei „pere” într-un organ abdominal care crește treptat și ajunge de mărimea unui „pepene” de aproximatix 6 ½ kg.

Abdomenul tău se va transforma într-un „balon” rotund sau oval, mai mic sau mai mare.

Odată cu nașterea și revenirea la normal a uterului, în primele 6 săptămâni după naștere, mușchii abdominali își vor reveni treptat datorită restabilirii echilibrului hormonal, dar și cu ajutorul tău.

Ingrijirea în timpul sarcinii

Uleiuri și loțiuni pentru prevenirea apariției vergeturilor

Pentru a preveni apariția vergeturilor din cauza întinderii excesive a pielii de pe abdomen, ungeți zilnic burtica cu ulei special contra vergeturilor.

Exerciții pentru flexibilitate și elasticitate musculară

Mergi la moașă sau la kinetoterapeut să te învețe să faci exerciții de creștere a flexibilității și elasticității mușchilor drepți abdominali, cei care susțin peretele abdominal și care, în timpul travaliului, sunt implicați în procesul de expulzare a bebelusșlui.

Centura prenatală pentru susținerea burții

Dacă în ultimul trimestru de sarcină apar dureri de spate sau tensiuni cauzate de întinderea ligamentelor rotunde sau de sindromul de simfiză, vorbește cu moașa să îți recomande o centură care îți va susține burtica. Sunt centuri extrem de eficiente, dacă le alegi și le folosești corect.

Masajul face minuni!

Relaxarea totală, reducerea inflamației picioarelor, drenaj limfatic, piele hidratată și tonifiată nu poți obține altfel decât prin masaj, așa că îți recomandăm să apelezi la un masaj special pentru gravide o dată sau de două ori pe săptămână.

Îngrijirea după naștere

Centura postnatală

După primele 6 zile, vorbește cu moașa sau cu medicul tău să îți recomande o centură postnatală. Pe lângă că îți va susține burtica și nu o va lăsa să „atârne”, recuperarea va fi mult mai rapidă.

Exerciții pentru lifting abdominal

Înca din primele zile după o naștere naturală sau la o lună după cezariană este recomandat să începi să practici exerciții de „lifting abdominal”.

Diastaza abdominală

Dacă observi că ti-a apărut un spațiu între mușchii drepți abdominali, mergi la moașă sau kinetoterapeut pentru evaluare. Ar putea fi vorba despre „diastazis abdominalis”, care se poate ameliora prin exerciții specifice.

Nu neglija această situație pentru că poate crea probleme mai grave în timp care să necesite intervenția chirurgicală.

Multă sănătate și o burtică frumoasă după naștere!

Cu drag, Vania, Moașa ta de suflet!