Înapoi la blog

Cât timp poate petrece un copil într-un scaun auto?

Wednesday, 04 May, 2022 în categoria 4 minute de citit

Unele dintre lucrurile pe care le auzim cel mai des de la clienții noștri sunt că au citit undeva că cei mici nu trebuie să petreacă mai mult de 20 de minute odată într-un scaun auto în primele 3-6 luni sau că trebuie să urmeze regula de 2 ore.

Am auzit aceleași lucruri în cei peste 20 de ani în care am lucrat în această industrie, dar se pare că sursa informației s-a pierdut. Dacă faci o cercetare scurtă, găsești recomandări care variază de la 20 de minute la 2 ore. Motivul din spatele acestei limitări de timp, inclusiv cea privind cele 20 de minute odată, este de a proteja spatele copilului, ceea ce, desigur, este un lucru important pe care toți părinții trebuie să îl facă. Însă cred că este necesar să adăugăm la această discuție și regula rațiunii și să nu fim atât de rigizi.

Ce spun studiile privind siguranța auto?

Unele din întrebările pe care le primim cel mai des sunt:

  • Copiii americani cresc aproape exclusiv în scaune auto. Spatele lor este oare mai afectat decât al altor copii, de alte naționalități?

  • Dacă locuiești mai departe de 20 de minute de spital – luând și traficul în considerare – nu vei putea merge acasă în primele 3 luni de viață ale copiilor? Sau trebuie să te oprești la fiecare 20 de minute să faci o pauză?

  • Dacă trebuie să mergi la cumpărături? Poți face această activitate în mai puțin de 20 de minute, cu tot cu drumul dus și întors?

  • Atunci când mergi cu copilul nou-născut în brațe, are spatele complet drept?

  • Este nevoie să trezești copilul la fiecare 20 de minute dacă trebuie să faci un drum cu mașina mai lung de 45 de minute?

  • Și cât de lungi trebuie să fie pauzele în timpul mersului cu mașina?

    Pentru primele 5 întrebări, răspunsul este NU, iar pentru ultimele, este necunoscut. Cine poate spune cât de lungi trebuie să fie pauzele?

Dacă ne gândim la regula celor 2 ore, aceasta de fapt vine de la producătorii de scaune auto, care recomandă acest interval de timp în 24 de ore.

Dar ca răspuns la această recomandare, Academia Americană de Pediatrie a inițiat în 1990 provocarea scaunului auto pentru copii, care prevede că toți copii să treacă acest test al scaunului auto înainte de a pleca de acasă din spital după naștere. Provocarea are rolul de a stabili dacă ritmul cardiac și respirator se modifică în timp ce petrec acest timp într-un scaun auto.

Pentru a determina acest lucru, au creat un simulator care imită mediul dintr-o mașină în mers și au inclus în testare 21 de copii născuți înainte de termen și 19 copii născuți la termen. Punctul de plecare a fost ritmul cardiorespirator în poziție culcat într-un pâtuț, măsurat comparativ cu cel dintr-o mașină pe loc (într-un unghi de 30°), în simulator (la un unghi de 40°) și în timpul mersului (cu vibrații, la 40°). Vârsta medie a copiilor a fost de 13 zile, la o greutate de aproximativ 2,5kg.

Comparativ cu observațiile inițiale, valoarea totală a saturției de oxigen (nivelul de oxigen din sânge) a fost mai mare atunci când copiii au fost așezați la 30° (p=0.03). La 40°, sau cu vibrații, rata respirației și cea cardiacă au crescut iar saturația de oxigen a scăzut semnificativ. Scăderea semnificativă a nivelului de oxigen <85% a crescut semnificativ în timpul mișcării, indiferent de termenul la care copiii au fost născuți.

Profesorul Peter Flaming de la Universitatea din Bristol a avertizat în 2016 că sub vârsta de 4-6 luni, copiii nu ar trebui să petreacă mai mult de 30 de minute odată într-un scaun auto. Acest lucru este din cauza faptului că postura la 40° pentru un copil timp de 30 de minute, poate avea un impact major asupra sistemului respirator al copiilor.

Care este intervalul ideal de timp în care un copil poate sta într-un scaun auto?

În conluzie, pentru anumite persoane, petrecerea unui interval de timp într-un scaun auto are legătură cu poziția spatelui, în timp ce pentru altele este vorba despre sistemul respirator.

Soluția este găsirea unui scaun auto bun, care să asigure o poziție corespunzătoare pentru copil, să nu lăsam niciodată copiii nesupravegheați în mașină și să ne asigurăm că poziția capului este intotdeauna dreaptă și nu există riscul să cadă în față.

S-au intamplat foarte multe lucruri in ultimii 20 de ani, atunci când vine vorba despre scaunele auto. Toate brandurile importante de scaune auto au specialist care se asigură că acestea oferă ergonomie pentru copii și o poziție sigură.

Recomandarea este să folosim întotdeauna rațiunea. Nu este recomandat ca cei mici să petreacă 5 ore într-un scaun auto intr-o singură zi fără pauze, însă o oră sau două este un interval acceptabil, mai ales dacă a doua zi nu aveți niciun drum cu mașina programat. În plus, trebuie să te asiguri că ai ales un scaun auto potrivit pentru copil și că acesta stă într-o poziție care nu îi afectează funcția respiratorie. Te poți asigura că aceste criterii sunt îndeplinite, cu scaunul auto potrivit!

La Adinish, avem cu toții experiență îndelungată cu scaunele auto de pe piață din România și suntem mai mult decât fericiți să ne învățăm și clienții despre regulile de siguranță auto. De aceea, alegem cu mare atenție brandurile de scaune auto pe care le comercializăm!

JoolzBritax RömerOliver FurnitureElodieSebraMushieFilibabbaLiewoodLässigLeanderMininorWigiwamaKid's ConceptKIDYWOLFbravado! DESIGNS