Beneficiile infasatului

Infasatul este una dintre practicile cele mai delicate, eficiente si benefice pentru parinti si copii.

Inclusiv studiile stiintifice au dovedit ceea ce se stia de secole in intreaga lume, respectiv ca infasatul poate calma bebelusii. Cea mai veche dovada arheologica care atesta folosirea acestei practici de catre mame dateaza din 4000 i.h. si apartine popoarelor migratoare din Asia Centrala. Grecii si romanii din Antichitate isi infasau de asemenea copiii. Exista inclusiv referinte in Biblie cu privire la aceasta practica. Cu toate ca scutecele pentru infasat sunt folosite in mod constant in est de mii de ani, in vest, popularitatea lor a crescut in ultimele decenii.

Infasatul imita mangaierea / atingerea

Cunoscuta ca fiind cea mai buna metoda pentru a face mai usoara tranzitia din burtica mamei in lumea exterioara, infasatul recreaza sentimentul de siguranta si confort din burtica mamei. Nevoia fundamentala a bebelusilor de a experimenta atingerea, este un subiect mai putin dezbatut, la fel ca si faptul ca usoara presiune produsa prin infasare imita senzatia de atingere. Unii terapeuti spun ca infasatul poate dezvolta sistemul tactil al bebelusilor in asa fel incat acestia sa fie confortabili daca sunt atinsi, aceasta abilitate fiind una dintre cheile dezvoltarii sanatoase.

La nivel neurologic, contactul intim activeaza si intareste functia de auto-calmare care reduce stresul prin scaderea presiunii sangelui, a pulsului si a concentratiei de cortizol. Efectul infasatului asupra bebelusului tau consta intr-un somn mai lung, mai linistit, cu mai putine perturbari. Copiii infasati tind sa adoarma mai repede si sa doarma mai multe ore pe parcursul noptii.

Mai mult somn pentru copii inseamna mai multa odihna pentru parinti si, in general, mai putina privare de somn in acele prime luni atat de solicitante.

Infasatul modereaza reflexul Moro

Iti aduci aminte ultima data cand ai simtit o senzatie deranjanta fix atunci cand adormeai? Bebelusii o experimenteaza tot timpul ca parte din dezvoltarea lor neurologica normala. In timp ce prezenta reflexului Moro este un indiciu ca bebelusul este sanatos, efectele lui pot fi suparatoare daca somnul copilului este perturbat prea des de miscarile involuntare generate de acesta. Din fericire, prin infasare, se pot evita miscarile spontane si implicit trezirea bebelusilor, fiind astfel asigurat un somn mai linistit.

Infasatul atenueaza disconfortul provocat de colici

Colicii sunt una dintre cele mai frustrante provocari pe care parintii trebuie sa le infrunte in primele luni de viata ale copilului. Fiind considerate rezultatul unui dezechilibru bacterian sau a unei insuficiente dezvoltari gastro-intestinale, colicile sunt insotite de un plans aparent inexplicabil si inconsolabil. Copilul care sufera de colici experimenteaza de fapt o durere foarte puternica. Presiunea usoara exercitata prin infasare poate avea un efect terapeutic asupra unui copil suferind de colici, oferind mult dorita usurare, atat pentru parinti dar mai ales pentru copii.

Infasatul asigura o temperatura optima bebelusului

Un numar semnificativ de discutii despre „infasatul dublu” a circulat in cercurile de parinti, promovand metoda ca fiind benefica pentru nou-nascuti si bebelusi. De fapt, infasatul dublu este un real pericol, crescand numarul cazurilor de supraincalzire si al celor de deces ca urmare a sindromului mortii subite.

In timp ce infasatul dublu trebuie exclus in mod absolut, folosirea corecta a unui scutec de inalta calitate ajuta la pastrarea temperaturii optime a corpului bebelusului. Nou-nascutii sunt in faza de adaptare la mediul exterior si intampina dificultati in a-si regla temperatura corpului. Un scutec respirabil si care tine umezeala la departare este perfect pentru a mentine bebelusul la temperatura potrivita fara pericolul supraincalzirii.

Infasatul reduce numarul cazurilor de deces ca urmare a sindromului mortii subite si a altor accidente

Paturicile din patul bebelusului tau sunt o amenintare serioasa la buna-stare a celui mic, crescand sansele de sufocare pe timp de noapte. Infasat si cu bratele imobilizate, bebelusii sunt impiedicati sa-si traga patura sau hainele peste fata (de accea ar trebui sa incerci sa nu pui niciodata paturi in patul bebelusului). Infasatul corect este suficient pentru ca bebelusii sa pastreze caldura corpului, fara riscul de sufocare.

Asociatia Americana a Pediatrilor aduce in prim plan beneficiile infasatului, insistand asupra faptului ca aceasta tehnica permite mentinerea unei pozitii verticale pe timpul somului. Avand in vedere ca pozitia cea mai potrivita pentru somn pentru bebelusi este intins pe spate, un bebelus infasat, incapabil sa se rostogoleasca, va avea mai putine riscuri si astfel va fi un bebelus in siguranta.

Sursa: articol adaptat dupa https://www.adenandanais.com/blog/benefits-of-swaddling