Cat timp poate petrece un copil intr-un scaun auto?

Unele dintre lucrurile pe care le auzim cel mai des de la clientii nostri sunt ca au citit undeva ca cei mici nu trebuie sa petreaca mai mult de 20 de minute odata intr-un scaun auto in primele 3-6 luni sau ca trebuie sa urmeze regula de 2 ore.

Am auzit aceleasi lucruri in cei peste 20 de ani in care am lucrat in aceasta industrie, dar se pare ca sursa informatiei s-a pierdut. Daca faci o cercetare scurta, gasesti recomandari care variaza de la 20 de minute la 2 ore. Motivul din spatele acestei limitari de timp, inclusiv cea privind cele 20 de minute odata, este de a proteja spatele copilului, ceea ce, desigur, este un lucru important pe care toti parintii trebuie sa il faca. Insa cred ca este necesar sa adaugam la aceasta discutie si regula ratiunii si sa nu fim atat de rigizi.

Ce spun studiile privind siguranta auto?

Unele din intrebarile pe care le primim cel mai des sunt:

  • Copiii americani cresc aproape exclusiv in scaune auto. Spatele lor este oare mai afectat decat al altor copii, de alte nationalitati?
  • Daca locuiesti mai departe de 20 de minute de spital – luand si traficul in considerare – nu vei putea merge acasa in primele 3 luni de viata ale copiilor? Sau trebuie sa te opresti la fiecare 20 de minute sa faci o pauza?
  • Daca trebuie sa mergi la cumparaturi? Poti face aceasta activitate in mai putin de 20 de minute, cu tot cu drumul dus si intors?
  • Atunci cand mergi cu copilul nou-nascut in brate, are spatele complet drept?
  • Este nevoie sa trezesti copilul la fiecare 20 de minute daca trebuie sa faci un drum cu masina mai lung de 45 de minute?
  • Si cat de lungi trebuie sa fie pauzele in timpul mersului cu masina?

Pentru primele 5 intrebari, raspunsul este NU, iar pentru ultimele, este necunoscut. Cine poate spune cat de lungi trebuie sa fie pauzele?

Daca ne gandim la regula celor 2 ore, aceasta de fapt vine de la producatorii de scaune auto, care recomanda acest interval de timp in 24 de ore.

Dar ca raspuns la aceasta recomandare, Academia Americana de Pediatrie a initiat in 1990 provocarea scaunului auto pentru copii, care prevede ca toti copii sa treaca acest test al scaunului auto inainte de a pleca de acasa din spital dupa nastere. Provocarea are rolul de a stabili daca ritmul cardiac si respirator se modifica in timp ce petrec acest timp intr-un scaun auto.

Pentru a determina acest lucru, au creat un simulator care imita mediul dintr-o masina in mers si au inclus in testare 21 de copii nascuti inainte de termen si 19 copii nascuti la termen. Punctul de plecare a fost ritmul cardiorespirator in pozitie culcat intr-un patut, masurat comparativ cu cel dintr-o masina pe loc (intr-un unghi de 30°), in simulator (la un unghi de 40°) si in timpul mersului (cu vibratii, la 40°). Varsta medie a copiilor a fost de 13 zile, la o greutate de aproximativ 2,5kg.

Comparativ cu observatiile initiale, valoarea totala a saturatiei de oxgen (nivelul de oxyien din sange) a fost mai mare atunci când copiii au fost așezați la 30° (p=0.03). La 40°, sau cu vibratii, rata respiratiei si cea cardiaca au crescut iar saturatia de oxigen a scazut semnificativ. Scaderea semnificativa a nivelului de oxigen <85% a crescut semnificativ in timpul miscarii, indiferent de termenul la care copiii au fost nascuti.

Profesorul Peter Flaming de la Universitatea din Bristol a avertizat in 2016 ca sub varsta de 4-6 luni, copiii nu ar trebui sa petreaca mai mult de 30 de minute odata intr-un scaun auto. Acest lucru este din cauza faptului ca postura la 40° pentru un copil timp de 30 de minute, poate avea un impact major asupra sistemului respirator al copiilor.

Scaune auto pentru copii I ADINISH.COM

Care este intervalul ideal de timp in care un copil poate sta intr-un scaun auto?

In conluzie, pentru anumite persoane, petrecerea unui interval de timp intr-un scaun auto are legatura cu pozitia spatelui, in timp ce pentru altele este vorba despre sistemul respirator.

Solutia este gasirea unui scaun auto bun, care sa asigure o pozitie corespunzatoare pentru copil, sa nu lasam niciodata copiii nesupravegheati in masina si sa ne asiguram ca pozitia capului este intotdeauna dreapta si nu exista riscul sa cada in fata.

S-au intamplat foarte multe lucruri in ultimii 20 de ani, atunci cand vine vorba despre scaunele auto. Toate brandurile importante de scaune auto au specialist care se asigura ca acestea ofera ergonomie pentru copii si o pozitie sigura.

Recomandarea este sa folosim intotdeauna ratiunea. Nu este recomandat ca cei mici sa petreaca 5 ore intr-un scaun auto intr-o singura zi fara pauze, insa o ora sau doua este un interval acceptabil, mai ales daca a doua zi nu aveti niciun drum cu masina programat. In plus, trebuie sa te asiguri ca ai ales un scaun auto potrivit pentru copil si ca acesta sta intr-o pozitie care nu ii afecteaza functia respiratorie. Te poti asigura ca aceste criterii sunt indeplinite, cu scaunul auto potrivit!

La Adinish, avem cu totii experienta indelungata cu scaunele auto de pe piata din Romania si suntem mai mult decat fericiti sa ne invatam si clientii despre regulile de siguranta auto. De aceea, alegem cu mare atentie brandurile de scaune auto pe care le comercializam!

 

Sursa foto: Pixabay