Ce inseamna certificarea GOTS?

GOTS este prescurtarea de la Global Organic Textile Standard, traducerea insemnand standardul global al textilelor organice. Acest standard este cel mai cunoscut la nivel mondial si este in definitiv o etichetare de incredere incluzand criterii ecologice si sociale, sustinut de certificari independende ale intregului lant de productie.

Scopul standardului este de a defini cerinte recunoscute la nivel mondial care sa asigure starea organica a textilelor, de la recoltarea materiilor prime, fabricatia responsabila din punct de vedere ecologic și social si pana la etichetare, pentru a asigura consumatorului final de calitatea produsului. Producatorii de textile sunt capabili sa exporte tesaturile si hainele organice cu o singura certificare acceptata pe toate pietele din intrega lume.

Companiile certificate trebuie sa indeplineasca o serie de cerinte de productie, prelucrare, fabricare, ambalare, etichetare, export, import si distributia tuturor produselor din fibre naturale. Cateva exemple sunt:

Exista 2 nivele de etichetari:

  • ORGANIC – atunci cand produsul contine cel putin 95 % fibre certificate organic.
  • MADE WITH ORGANIC – atunci cand produsul contine cel putin 70 % fibre certificate organic
  • Materialul trebuie sa fie prelucrat separat de fibrele cultivate in mod conventional.
  • Substantele chimice cum ar fi coloranti si uleiuri trebuie sa fie biodegradabile iar materialele folosite trebuie sa fie fara substante chimice dure, de exemplu ftalati, PVC, materiale sintetice, clor inalbior.
  • Fibrele nu pot proveni dintr-un organism modificat genetic.
  • Toti operatorii trebuie sa aiba la baza o politica de mediu, inclusiv obiective si proceduri pentru minimalizarea deseurilor.
  • Materialul de ambalare nu poate sa contina PVC. Hartia sau cartoanele utilizate trebuie sa fie reciclate sau certificate.
  • Trebuie sa se tina evidente complete privind utilizarea substantelor chimice, a energiei, a consumului de apa, regland modul de tratare al apei inainte de iesirea din fabrica si deversarea in mediu.
  • Producatorii trebuie sa mentina practicile minime de munca echitabile reglementate de organizatia internationala a muncii.
  • Agricultorii si producatorii trebuie sa fie certificati, iar cei certificati trebuie sa fie acreditati GOTS sau sa detina o acreditare recunoscuta pe plan international.

Prin achizitionarea unui astfel de produs esti asigurat ca materialele utilizate vin din surse testate certe, ca vei primi un produs de calitate superioara, sigur pentru copilul tau si pentru planeta, iar muncitorii care au lucrat la crearea acestui produs nu au fost exploatati.