Morfologia fetala cea mai complexa investigare imagistica in sarcina

Daca ai ramas insarcinata si nu stii exact care sunt investigatiile medicale pe care trebuie sa le faci, am facut pentru tine, cu ajutorul partenerilor nostri,www.femmeboutiquemedical.com, un mic serial cu toate investigatiile necesare. Acest articol se refera la morfologia fetala, cea mai complexa analiza pe care o poti face pentru bebelusul tau.

Morfologia reprezinta, asa cum ne spune si radacina greaca a cuvantului, analiza sau studiul formei. Morfologia fetala studiaza in cel mai amanuntit mod dezvoltarea organelor bebelusului (de la cap pina la picioare, trecand prin toate organele interne). Medicul urmareste sa vada daca dimensiunile si functionalitatile sunt conforme cu varsta sarcinii din punct de vedere biometric si morfologic.

Investigatia se realizeaza cu aparatura de ultima generatie – Voluson E10 Doppler 3D/4D (link : https://femmeboutiquemedical.com/ro/ecografia-doppler/) complet non-invaziva dar cu o acuratete foarte mare. Tehnica 3D/4D inseamna realizarea unui mulaj al tuturor organelor investigate, inima, maini, picioare, rinichi, ficat, etc. Aceasta modalitate in care sunt redate atat de natural toate organele si partile corpului sunt importante pentru atat pentru medic, cat si pentru viitorii parinti.

Ecografie morfo-fetala este cruciala in identificarea unor anomalii de crestere, defecte ale organelor sau defecte structurale. Morfologia fetala este trifazica, protocoalele medicale recomandand repetarea ei in 3 momente ale sarcinii : intre 11-12 saptamani, intre 20-24 de saptamani si intre 31-33 de saptamani. Fiecare dintre cele trei morfologii urmareste corpul bebelusului si dezvoltarea lui intrauterine, iar perioadele au fost decise de specialisti in functie de etapele dezvoltarii intrauterine.

Medicul cipriot Kypros Nicolaides a dezvoltat aceasta investigatie in ultimii 20 de ani, iar astazi, in Romania exista cativa medici care au studiat impreuna cu Profesorul Nicolaides si pot asigura aceste servicii medicale la cele mai inalte standarde. Ei colaboreaza cu clinica Femme Boutique Medical din Bucuresti www.femmeboutiquemedical.com 

dr. Ruxandra Albu

Medic primar obstetrica-ginecologie, medicina materno-fetala. Doctor in stiinte medicale.

 

dr. Mona Zvanca

Medic primar obstetrica– ginecologie. Supraspecializare in medicina materno-fetala.

dr. Bogdan Staicu
Medic specialist obstetrica-ginecologie si medicina materno fetala. Membru al Asociatiei Romane de Laparoscopie.