Ponturi de la nordici despre cum sa ai o viata mai fericita

Asa cum v-am obisnuit, promovam stilul de viata scandinav, atat din perspectiva lucrurilor materiale, pe care le apreciem pentru design-ul si versatilitatea lor, dar si a modului de viata al nordicilor, care ocupa constant pozitiile fruntase ale clasamentelor in ceea ce priveste nivelul raportat de satisfactie asupra calitatii vietii.

Prin urmare, direct din tara fericirii, Danemarca, va impartasim cateva ponturi pentru sporirea bunastarii tuturor membrilor familiei voastre, de la cum sa ne petrecem timpul liber pana la cum sa relationam cu oamenii.

***

A fi impreuna / a apartine unei comunitati este un factor vital pentru fericire, care contribuie la starea noastra de bine. S-a demonstrat stiintific ca, in functie de cat de des se intalnesc oamenii unii cu altii, cu atat sunt mai fericiti.

Interactiunea sociala cu lumea reala sporeste sentimentul de liniste si siguranta, asa ca faceti precum danezii si celebrati viata intr-un mod simplu dar semnificativ, alegand sa va petreceti timpul in compania familiei, a prietenilor sau a colegilor, de fiecare data cand aveti posibilitatea.

Momentele alaturi de cei dragi pot reduce nivelul stresul cauzat de ritmul alert al vietii de zi cu zi, iar in privinta copiilor, acestea contribuie la buna lor dezvoltarea morala si emotionala.

***

Este clar pentru toata lumea ca relatia dintre bani si fericire este una complicata, insa nordicii au reusit sa o stapaneasca prin cateva obiceiuri sanatoase, precum: ei se bucura in special de drumul catre atingerea unui anumit scop propus (ex.: un proiect nou profesional) si nu de gramada de bani de la linia de sosire; pun bani deoparte pentru a trai o anumita experienta (o vacanta, un concert etc.); consumul ostentativ este temperat, astfel incat cei mai putin instariti sa nu se angajeze intr-o cursa cu restul lumii doar pentru a-i impresiona pe ceilalati; coreleaza lucrurile scumpe pe care le cumpara cu anumite amintiri sau experiente fericite; au grija sa aiba activitati care nu ii costa bani, precum lectura unei carti sau plimbarile in natura; investesc mai degraba in experiente si amintiri decat in lucruri materiale. 

***

Chiar daca popoarele nordice sunt cunoscute pentru consumul excesiv de alcool, tigari si pentru bucataria bogata in carne si zahar, ele au grija sa echilibreze aceste excese prin practicarea unei activitati fizice regulate. Astfel, folosirea zilnica a bicicletei pentru orice deplasare sau drumetiile pe munte fac parte din rutina lor, aceste activitati fiind surse indirecte de fericire datorita starii de bine pe care o genereaza. Nici exercitiile de mindfulness nu lipsesc din cultura lor, in scoli acestea fiind o practica obisnuita.

*** 

In alta ordine de idei, familiile scandinave numara multi copii. S-a demonstrat stiintific ca a avea copii are un efect pozitiv asupra fericirii, fiind o sursa extraordinara de bucurie si dragoste, in ciuda stresului si grijilor pe care le provoaca. Intr-adevar, exista un decalaj in ceea ce priveste fericirea parinteasca: copiii le dau un scop in viata parintilor, cu pretul libertatii. Insa, acestia se pot dovedi un sprijin indispensabil pentru parintii ajunsi la batranete.

***

Pastrarea unui echilibru intre viata profesionala si cea privata este vital pentru nordici. Angajatorii din aceste tari se preocupa constant de asigurarea timpului necesar pentru refacere resurselor angajatilor lor, astfel incat productivitatea si creativitatea acestora sa se mentina la cele mai inalte cote. 

*** 

Sistemul educational danez acorda o importanta deosebita dezvoltarii abilitatilor sociale ale copiilor prin joc, discutii,  prin predarea ematiei, a valorii cooperarii, asigurandu-le astfel o dezvoltare coerenta din punct de vedere academic, social si emotional, care le va permite sa ii inteleaga si sa ii ajute pe ceilalti.

***

Nu in ultimul rand, locuitorii tarilor scandinave sunt cunoscuti ca fiind altruisti. Cercetatorii au constatat ca grija pentru binele altora este un factor esential, care explica nivelul de fericire crescut al unor populatii. A face o fapta buna influenteaza fericirea celui care o face dar si pe cea a persoanei care beneficiaza de acea fapta, actiunea in sine contribuind, printr-un efect de domino, la sporirea starii de bine a intregii comunitati.

A oferi zambete si vorbe frumoase, a avea o atitudine prietenoasa nu costa nimic si in plus sunt obiceiuri care ajuta la crearea une bune ambiante intre oameni.

*** 

Prin urmare, pentru imbunatatirea calitatii vietii voastre incercati in fiecare zi sa aveti un impact pozitiv asupra lumii in care traiti, fiti binevoitori si promotori ai schimbarii!

 

Articol inspirat din cartea « Mica enciclopedie LYKKE, in cautarea celor mai fericiti oamnei din lume », de Meike WIKING, director al Institututlui de Cercetare a Fericirii din Copenhaga