Uleiul de cocos: proprietati, beneficii si utilizari

De secole, uleiul de cocos este folosit intensiv datorita multiplelor sale beneficii si proprietatilor hranitoare, pentru prepararea anumitor feluri de mancare, ca ingredient in industria cosmetica, pentru ingrijirea si hidratarea pielii si parului.

Cea mai mare productie de ulei de cocos din lume o are Filipine, urmata de India si Indonezia. Statele Unite si UE sunt cele mai mari consumatoare de ulei de cocos si derivate din acesta. In trecut, uleiul de cocos era considerat daunator pentru organism, din cauza grasimilor din compozitie, insa studiile au demonstrat ca acestea sunt benefice pentru corp, fiind grasimi saturate. Uleiul de cocos nu este alergen si este folosit cu precadere in dietele vegane si raw-vegane. Acizii grasi sunt asimilati rapid de organism, astfel ca uleiul de cocos este recomandat persoanelor care doresc sa piarda in greutate si celor care depun efort fizic intens.

Informatii generale

Uleiul de cocos are numeroase intrebuintari, fiind eficient pentru intarirea sistemului imunitar, in special datorita prezentei in compozitie a acidului lauric, pe care organismul il proceseaza si il transforma in monolaurina. Monolaurina este eficienta pentru a combate virusurile si bacteriile, fiind folosita mai ales in medicina si pentru a igieniza si conserva alimentele in mod natural. Uleiul de cocos este un antibacterian natural, datorita prezentei in compozitia sa a monolaurinei.

Uleiul de cocos este singurul ulei vegetal cu cea mai mare concentratie de acizi grasi, 90%, foarte benefici pentru sanatate, datorita continutului ridicat de acid lauric, caprilic si capric, care sunt absorbiti rapid de organism si transformati in energie. Aceste grasimi bune au efecte terapeutice asupra organismului, protejand in acelasi timp si impotriva afectiunilor cardiovasculare. De altfel, uleiul de cocos are in compozitie cu 10% mai putine calorii fata de alte grasimi vegetale. Uleiul de cocos contine antioxidanti naturali, vitaminele A, C, D, calciu si fier, care regleaza digestia si metabolismul.

Proprietati ale uleiului de cocos I ADINISH.COM

Proprietati ale uleiului de cocos

Uleiul de cocos si produsele pe baza de ulei de cocos contin trigliceride, un tip de grasimi saturate cu lant mediu care sunt metabolizate diferit de catre organism. Astfel, uleiul de cocos este perfect pentru uz intern si extern.

La temperatura camerei, uleiul de cocos are o consistenta asemanatoare cu cea a untului, dar este mult mai benefic pentru sanatate decat acesta. Uleiul de cocos poate fi folosit ca inlocuitor pentru unt, ulei de floarea-soarelui sau in loc de laptele folosit la cafea.

Uleiul de cocos poate fi folosit si pentru a pregati mancarea sau anumite deserturi, ca ingredient principal in prepararea maionezei si in omlete. Este extrem de versatil, pastreaza aroma preparatelor si are un gust fin si bogat, texturat.

Uleiul de cocos este folosit si in diete, datorita proprietatii de activare a metabolismului, grabind arderea grasimilor si ajuta la reducerea nivelului colesterolului rau si la cresterea colesterolului benefic in sange. Uleiul de cocos inhiba senzatia de foame, astfel ca organismul va consuma mai putine calorii si va pierde mai repede kilogramele in plus.

Uleiul din nuca de cocos are actiune antioxidanta pentru organism, ajutand corpul sa stopeze deteriorarea altor grasimi si tesuturi sanatoase. Oxidarea este un process care contrubuie major la imbatranirea pielii si la aparitia afectiunilor cardiovasculare. Uleiul de cocos ajuta organismul sa reduca necesitatea aportului de antioxidanti.

Uleiul de cocos imbunatateste absorbtia de calciu si de magneziu in organism, ceea ce duce la dezvoltarea unor dinti puternici si sanatosi si intarzie aparitia cariilor.

Pe langa grasimile nesaturate, uleiul de cocos are in compozitie minerale, cu efect antiinflamator. Uleiul de cocos are si numeroase beneficii cosmetice, fiind folosit ca after-shave, ca demachiant, masca pentru par, crema de corp.

Uleul de cocos, combinat cu uleiuri esentiale si bicarbonat, poate fi o pasta de dinti eficienta si potrivita pentru toata familia, inclusiv pentru copii.

Recent, s-a constatat o crestere a numarului de persoane care aleg dietele pe baza de plante, si, ca urmare, uleiul de cocos a devenit o alegere populara pentru aportul de grasimi sanatoase si datorita aromei placute.

Beneficiile uleiului de cocos

Uleiul de cocos are nenumarate beneficii dovedite stiintific pentru organism, datorita prezentei in compozitie a acizilor grasi saturati, care ajuta la scaderea colesterolului din organism, stimuleaza sistemul imunitar prin prezenta complexului de vitamine din compozitie si are efecte hidratante in cosmetica, pentru corp, ten si par. Acizii grasi din uleiul de cocos sunt foarte usor de digerat de catre organism si au proprietati antimicrobiene si antifungice, fiind folositi ca sursa de energie si transformati in ketone, care ajuta la tratarea afectiunilor cerebrale.

Lotiune organica de corp Meraki Pure 275 ml I ADINISH.COM

In cosmetica, uleiul de cocos se foloseste in preparate pentru curatarea tenului si a dintilor, datorita efectului de albire si de prevenire a formarii placii dentare. Este un bun hidratant pentru arsurile solare, pentru a trata vergeturile aparute in urma sarcinii, ca balsam si produs hidratant pentru par si buze. Fata de cremele si lotiunile traditionale, are un efect anticelulitic mult mai sanatos. Are un efect puternic hidratant, de aceea este recomandat sa alegi o crema care contine ulei de cocos, pentru a avea o piele fina si catifelata.

Iti recomandam sa folosesti un ulei multifunctional cu ulei de cocos organic, usor si hranitor, care nu contine parfum. Poate fi folosit ca ulei pentru corp, ulei de masaj, demachiant, pentru pete uscate pe corp, pentru varfurile despicate ale parului si pentru barbierit.

Lotiunea de corp organica Meraki Pure are actiune blanda, nu contine parfum si ofera hidratare intensa pielii. Este ideala pentru pielea sensibila si pentru persoanele care doresc sa evite substantele chimice nocive. Lotiunea are in compozitie ulei de cocos organic, ulei de migdale, unt de shea si aloe vera, care ofera pielii hidratare si ingrijire delicata.

Pentru ingrijirea mainilor, poti folosi o lotiune pentru maini organica, care contine ulei de cocos, aloe vera organica, ulei de floarea soarelui si unt de cacao care hidrateaza si inmoaie pielea, fara a lasa senzatia de piele grasa. Foloseste lotiunea dupa ce te speli pe maini sau atunci cand ai nevoie de ingrijire suplimentara.

In sanatate. Acizii grasi din compozitia uleiului de cocos au efecte terapeutice asupra turburarilor cerebrale si contribuie la cresterea capacitatii de concentrare. Uleiul de cocos contribuie la scaderea colesterolului din organism, contribuie la reglarea sistemului digestiv si a metabolismului si stimuleaza sistemul imunitar, datorita prezentei vitaminelor A, C, E si K. Datorita prezentei in cantitati mari a acidului lauric, uleiul de cocos stimuleaza productia de colesterol bun din organism, care este procesat de ficat fara a afecta vasele de sange. Astfel, riscul de aparitie a afectiunilor cardiace scade.

Uleiul de cocos este foarte rezistent la temperaturi inalte, asa ca poate fi folosit in siguranta in bucatarie, pentru gatit. Poti consuma o lingurita inainte de masa, pentru a reduce senzatia de foame. Consumul de ulei de cocos contribuie la metabolizarea grasimilor si la eliberarea energiei. Sub temperaturi de 25 de grade, uleiul de cocos se solidifica si poate fi folosit la prepararea de batoane nutritive si ca ingredient de baza in dietele vegane.

In gospodarie, uleiul de cocos are numeroase beneficii, fiind eficient pentru a indeparta petele de rugina si pentru a curata suprafetele din piele si cele metalice. Se aplica direct pe suprafata si se lasa sa actiuneze timp de cateva minute, apoi se sterge suprafata cu o carpa curata. Actioneaza ca polish pentru a remedia zgarieturile de pe masina; banchetele din piele ale masinii pot fi sterse cu ulei de cocos pentru a le reda luciul.

Tipuri de ulei de cocos

La fel ca in cazul tuturor uleiurilor cu spectru larg de folosire, uleiul de cocos se regaseste in mai multe forme: ulei de cocos virgin, extravirgin, presat la cald sau la rece, rafinat sau nerafinat. Recunosti un ulei de cocos de calitate dupa faptul ca se solidifica, pe cand cel de calitate inferioara devine grunjos, cu un aspect neuniform.

Cand cumperi un ulei de cocos, primul lucru pe care trebuie sa il verifici este eticheta. Uleiul de cocos de calitate este nerafinat si natural, evita pe cat posibil uleiul rafinat RBD, care este produs folosind procesarea termica si chimica, ce au rolul de a inalbi si dezodoriza uleiul natural. De asemenea, cantitatea de acid lauric din compozitie trebuie sa fie cuprinsa intre 49% si 52%. In general, uleiul de cocos are ambalaj din sticla; uleiul poate fi depozitat pana la 2 ani, asa ca ambalajele de plastic nu sunt sigure, pentru ca elimina toxine ce pot dauna sanatatii. Pretul este un indice important pentru un ulei de cocos de calitate; in general, procesul de productie al unui ulei bun este costisitor, iar evaluarile si certificarile au costuri ridicate.

Atunci cand achizitionezi un ulei de cocos, ai grija ca acesta sa fie rafinat cu abur prin extractie la rece; uleiul de cocos RBD este rafinat folosind caldura si substante chimice dure care poti distruge calitatile antioxidante.

Uleiul de cocos nerafinat sau virgin este natural si se obtine prin presarea la rece a pulpei proaspete de nuca de cocos. Uleiul de cocos nerafinat pastreaza toate beneficiile nutritive si pentru sanatate ale acizilor grasi cu lant mediu. Antioxidantii care se regasesc in uleiul de cocos nerafinat sunt mai mari decat cei din uleiul de cocos rafinat.

Ulei de cocos nerafinat

Este cel mai benefic tip de ulei, care se obtine prin extragerea la rece. Este un ulei organic, datorita faptului ca isi pastreaza nealteralte proprietatile. Uleiul de cocos nerafinat se extrage din nuca de cocos proaspata, prin fermentatie, si are puternice proprietati antioxidante.

Ulei de cocos extravirgin

Procesul de obtinere a uleiului de cocos extravirgin include presarea la rece a pulpei de cocos crude, proaspete sau uscate, ceea ce nu permite pastrarea calitatilor antioxidante ale acestuia.

Uleiul de cocos rafinat

Se obtine ca urmare a unui proces chimic de distilare, la temperaturi extrem de ridicate. De asemenea, se mai poate obtine ca produs secundar din uleiurile ramase in urma procesarii fulgilor de cocos, in care se regasesc grasimi hidrogenate. Aceste grasimi sunt nocive pentru sanatate.

Uleiul de cocos fractionat

Modul de prezentare al acestuia este sub forma unei substante lichide, care nu devine solid sub temperatura de 76 de grade, la fel ca uleiul de cocos nerafinat. Are beneficii incontestabile pentru imbunatatirea capacitatii cerebrale, cu toate ca nu are aceleasi proprietati ca si uleiul de cocos rafinat.

Uleiul de cocos in sarcina, pentru bebelusi si copii

In sarcina, uleiul de cocos ajuta la ameliorarea greturilor, la reducerea arsurilor la stomac si constipatiei si ajuta la calmarea stomacului si a esofagului. De asemenea, un alt beneficiu al uleiului de nuca de cocos este de a preveni vergeturile. Este recomandat sa aplici uleiul pe zona abdomenului si coapselor incepand cu primul trimestru de sarcina. In timpul sarcinii, pielea si muschii se intind, pentru a face loc copilului in crestere. Aplicarea uleiului de cocos in timpul sarcinii poate preveni formarea vergeturilor, datorita efectului hidratant care imbunatateste elasticitatea pielii.

Acidul lauric din compozitia uleiului de cocos contribuie la stimularea productiei de lapte; consuma o cantitate mica zilnic, in timpul sarcinii, pentru a imbunatati aportul nutritiv al laptelui matern. Uleiul de cocos este eficient pentru a calma durerea cauzata de sfarcurile crapate.

Un alt beneficiu al uleiului de cocos in timpul sarcinii este acela de supliment alimentar, datorita rezistentei acestuia la bacterii si virusuri. Are, de asemenea, puternice proprietati anti-fungice. Prin urmare este eficient pentru prevenirea racelilor, gripei si a altor infectii virale. Este o protectie necesara in timpul sarcinii, cand sistemul imunitar nu functioneaza la capacitate maxima si este mult mai predispus la boli. Cu ajutorul uleiului de cocos poti reduce aportul de medicamente traditionale, care ar putea avea un efect advers pentru mama si fat.

Uleiul de cocos este de asemenea eficient pentru a trata cu succes eritemul de scutec, calmand durerea, roseata si mancarimile. Pentru mamele care alapteaza, consumul a 3-4 lingurite de ulei de cocos si vitamina D sporeste cantitatea de lapte si creste aportul nutritiv al acestuia. Uleiul de cocos ajuta la estomparea vergeturilor aparute in urma sarcinii, poate fi aplicat direct pe perineu pentru a grabi vindecarea dupa nastere si ajuta la vindecarea sfarcurilor dupa alaptare.

Beneficiile utilizarii uleiului de cocos I ADINISH.COM

Sursa foto: Unsplash, Adinish.com