Înapoi la blog

Alăptarea bebelușului la sân - toate sfaturile de care ai nevoie

Tuesday, 24 May, 2022 în categoria 12 minute de citit

În urma multor ani de cercetări, medicii, moașele și specialiștii în alăptare au ajuns la aceeași concluzie: alăptarea la sân este cea mai bună formă de hrănire pentru copil. Este un proces natural atât pentru mamă cât și pentru copil, laptele matern având în compoziție toate substanțele nutritive de care copilul are nevoie în primele luni de viață.

Sunt cazuri în care alăptarea la sân nu este posibilă – din motive medicale sau personale. În această situație, este important să iei cea mai bună decizie pentru tine și pentru cel mic și să nu te simți vinovată; poți avea momente speciale alături de bebeluș, chiar dacă nu îl alăptezi la sân.

Informații generale

Alăptarea la sân este o etapă firească în viața mamei și a bebelușului și reprezintă, pe lângă un moment special de conectare, cea mai bună sursă de nutriție pentru nou-născut. Niciun alt tip de hrană nu oferă același tip de protecție împotriva bolilor și infecțiilor. Bebelușii care sunt alăptați exclusiv la sân suferă într-un procent mult mai mic de infecții respiratorii, otită sau probleme digestive. Pe lângă aceste beneficii, alăptatul la sân ajută la dezvoltarea musculaturii faciale, ceea ce va avea un efect pozitiv în dezvoltarea vorbirii și a masticației.

În cazul în care alăptezi exclusiv la sân în primele 6 luni, acest lucru poate reduce riscul apariției unor alergii. În plus, este indicat să eviți includerea în alimentația bebelușului produsele care conțin lapte de vaci, pentru a nu include în dietă alt tip de proteine.

Nu doar cel mic are parte de beneficii ca urmare a alăptării la sân. Alăptările regulate reduc riscul apariției de infecții și pot chiar să reducă riscul de apariție a cancerului de sân. Când alăptezi, arzi destul de multe calorii și poți slăbi, deși nu vei vedea rezultatul imediat, este un proces lent și de durată. În plus, burta își va reveni mult mai repede la forma inițială.

Avantajele alăptării la sân

Avantajele alăptării la sân în primele luni de viață ale bebelușului sunt nenumărate, atât pentru mamă cât și pentru copil. Cercetările din acest domeniu au indicat faptul că laptele matern are o compoziție unică și este esențial pentru o creștere sănătoasă și armonioasă a copilului. OMS recomandă alăptarea exclusivă până la vârsta de 6 luni și continuarea acesteia, în paralel cu procesul de diversificare, până la vârsta de 2 ani.

Bebelușul alăptat la cerere se hrănește atunci când îi este foame și se oprește atunci când este sătul. De multe ori, copilul rămâne atașat la sân, chiar dacă nu mai mănâncă, pentru că astfel își satisface și alte nevoi, de exemplu cea a suptului, care este mai firesc la sân decât la suzetă. În acest fel, copilul își stabilește singur programul de hrănire și nu va face excese alimentare nici odată cu înaintarea în vârstă.

Laptele matern îmbunătățește imunitatea celui mic; sistemul imunitar al bebelușului este dezvoltat complet, acest proces se încheie abia în jurul vârstei de 4 ani. Laptele matern are în compoziție anticorpi care protejează copilul de infecții bacteriene, micotice sau virale. Substanțele conținute de laptele matern stimulează dezvoltarea sistemului imunitar al copilului.

Laptele matern nu necesită pregătire sau procesare, are temperatura ideală, este steril, iar bebelușul are parte de cantitatea potrivită, oricând are nevoie. Laptele matern satisface atât setea cât și foamea copilului și este digerat ușor de sistemul digestiv al sugarului.

Copiii alăptați la sân fac mult mai rar colici, iar laptele matern scade riscul apariției obezității, diabetului, astmului și a altor boli grave, alergii, boli intestinale sau cardiovasculare, leucemie.

De asemenea, alăptarea la sân reduce semnificativ riscul morții subite.

Laptele matern conține proteine specifice care contribuie la maturizarea creierului, a centrului echilibrului și al retinei. Ca urmare, echilibrul copilului va fi mai bun și vederea mai clară.

Riscul de apariție a otitelor și a altor afecțiuni auriculare este mult mai scăzut la copiii care sunt alăptați la sân, atât datorită compoziției laptelui matern cât și a suptului la sân, care se realizează printr-un mecanism ce protejează urechea de accesul laptelui și salivei în timpul suptului, scăzând riscul contaminării și infecției locale.

Pentru mamă, beneficiile alăptării la sân sunt multiple, unul din cele mai importante fiind scăderea riscului apariției cancerului de sân și ovarian. În urma studiilor realizate de Organizația Mondială a Sanatății, a rezultat că un an de alăptare reduce cu 12% riscul dezvoltării cancerului de sân mai târziu. O a doua sarcină și respectiv alte 12 luni de alăptare reduc riscul apariției cancerului de sân cu alte 12 procente. În cadrul acelorași studii, s-a constatat că fetele alăptate peste 6 luni au cu 24% mai puține riscuri de a dezvolta la maturitate cancer de sân sau ovarian.

Alăptarea ajută la scăderea în greutate și reduce riscul obezității mamei care alăpteaza. La mamele care au diabet zaharat de tip I, scade necesarul de insulină.

În cazul în care sugarul este alăptat exclusiv la sân și nu primește alte alimente sau lichide și nu există pauze mai mari de 4 ore între alăptări, aceasta are 98% efect contraceptiv.

Deși somnul mamei nu este continuu pe parcursul nopții, ci este fragmentat de alăptările nocturne, este mai odihnitor decât în cazul în care nou-născutul beneficiază de alimentație artificială. Pe lângă acest beneficiu, alăptarea este mult mai comodă, atât pentru mamă cât și pentru copil.

Alăptarea este modul în care maternitatea este completă și deplină; legătura dintre mamă și copil este mai strânsă, mama are ocazia de a își cunoaște mai bine copilul și nevoile acestuia.

Alăptarea corectă la sân a bebelușului

Este important să te pregătești pentru alăptare încă din perioada prenatală, pentru ca atunci când bebelușul se naște, să știi cum să îl pui corect la sân încă din primele minute după naștere. Învață câteva reguli privind atașarea corectă la sân a bebelușului și care sunt cele mai bune poziții de alăptare, iar aceste momente vor deveni o experiență relaxantă pentru tine si pentru copil!

Pentru a fi sigură că bebelușul este hrănit corespunzător, urmărește cu atenție modul în care cel mic reușește să se atașeze la sân. Chiar dacă cel mic știe instinctiv ce trebuie să facă, nu reușește întotdeauna să se hrănească așa cum trebuie. În cazul în care există anumite dificultăți fiziologice, de exemplu mameloane ombilicate sau plate, alăptarea este mai dificilă și pot apărea anumite probleme (mastita, ragade sau chiar refuzul mamei de a mai alăpta).

Incepe prin a apropia bebelușul de sân și urmărește cu atenție semnalele acestuia; înainte de a se hrăni, bebelușul își mișcă ritmic capul, căutând sânul. Când bebelușul este lângă sân și deschide gura, ai grijă ca sfârcul și o parte cât mai mare din mamelon să intre complet în interiorul gurii bebelușului. Astfel, jetul de lapte ajunge direct în cerul gurii și bebelușul se hrănește mult mai bine. În plus, eviți durerile provocate la nivelul mamelonului. De asemenea, îndreaptă copilul cât mai aproape de sân, nu sânul spre copil. În timpul alăptării, bărbia bebelușului trebuie să atingă sânul, iar buza de jos trebuie să fie ușor răsfrântă, ceea ce înseamnă că a reușit să prindă în gură o mare parte din mamelon.

Poziții de alăptare

După ce așezi bebelușul corect la sân, găsește cea mai confortabilă poziție pentru alăptare. Scopul este de a hrăni corespunzător copilul și de a face acest moment unul cât mai relaxant, atât pentru mamă cât și pentru copil. Vei găsi poziția potrivită pentru tine și pentru cel mic în timp, pentru că nu există rețete universal valabile și doar incercând mai multe poziții o vei găsi pe cea în care tu te simți confortabil și bebelușul este hrănit corect.

Poziția leagăn

În șezut, cu spatele drept, pe canapea, scaun sau fotoliu, iar brațul din partea cu sânul unde urmează să pui copilul susține perfect bebelușul. Dacă alegi această poziție, folosește o pernă pentru alăptat, care va facilita accesul copilului la sân și o poziție confortabilă.

Îți recomandăm să alegi o pernă pentru alăptat hipoalergenică, care asigură suport optim și confort atât pentru mamă cât și pentru copil. Husa este fabricată din bumbac organic 100% și poate fi spălată la 40 de grade. Dacă perna necesită mai mult volum după un timp, o poți pune în uscătorul de rufe timp de 10 minute, la temperatură joasă, și apoi las-o afară pentru câteva ore, așa vei avea o pernă de alăptat ca nouă.

Perna pentru alăptat Born Copenhagen cu umplutura Fossflakes (un amestec de puf și pene sintetice, hipoalergenic, care permite circulația aerului și păstrarea volumului) a fost concepută pentru a oferi un suport optim atât pentru mame cât și pentru bebeluși în timpul alăptării. Indiferent ce poziție preferi, perna pentru alăptat te va susține, reducând din presiunea exercitată asupra gâtului, a spatelui și a umerilor și ajutându-te să te bucuri de momente calme alături de copilul tau. Perna Fossflakes este imbrăcată într-o husă fabricată dintr-un material organic moale, certificat GOTS, datorită căreia bebelușul tău va sta așezat pe o suprafață delicată și sigură în timpul lungilor ore de alăptat / hrănit.

Poziția culcat

Este printre cele mai comode, pentru că mama stă culcată pe o parte, cu capul pe pernă, iar bebelușul este poziționat la sânul aflat pe partea respectivă. Este o poziție ideală mai ales pentru alăptările din timpul nopții, pentru că mama poate adormi după ce pune copilul la sân, iar acesta își poate continua somnul liniștit.

Poziția mingii de fotbal

Numele își are originea în felul în care jucătorii de fotbal american țin mingea sub braț. Bebelușul este poziționat lateral, cu corpul trecut pe sub brațul mamei, sprijinit pe șold, iar capul se află chiar lângă sân. Poziția este mai greu de pus în practică, dar este ideală pentru a atașa copilul corect la sân. Este folosită în special de mamele care au născut prin cezariană sau pentru mamele care au mameloanele plate.

Poziția placă

Este folosită frecvent de mamele care se refac după operația de cezariană. Mama stă întinsă pe spate cu capul sprijinit pe pernă, într-o poziție cât mai relaxată, care nu presupune încordarea abdomenului, iar bebelușul este plasat deasupra mamei, în diferite unghiuri, pentru a ajunge comod la sân.

Este recomandat să alternezi aceste poziții de alăptare pentru a evita apariția ragadelor și a iritațiilor din zona mameloanelor. Acestea sunt cele mai comune poziții pentru alăptat, însă poți adopta sau inventa orice poziție este confortabilă și corespunzătoare pentru tine și pentru bebeluș.

Îngrijirea sânilor pentru alăptare

Printre primele semne din sarcină se numără și modificările fiziologice ale sânilor, care sunt determinate de fluctuații hormonale. Aceste schimbări au rolul de a pregăti glandele mamare pentru alăptare. Glandele Montgomery sunt proeminentele de mici dimensiuni de pe suprafața areolei care își măresc volumul și secretă o substanță care are rol de hidratare și de curățare a sfârcului.

Colostrul este prima hrană a bebelușului, bogată în anticorpi și nutrienți, care se transformă în lapte la câteva zile după naștere. Lactația este determinată de hormoni care au roluri bine stabilite și produc mai multe schimbări în organismul mamei:

Oxitocina are rolul de a facilita ejecția laptelui. Oxitocina este un hormon secretat ca urmare a procesului de alăptare și de stimularea mecanică a sânilor.

Progesteronul este prezent în cantități mari în timpul sarcinii și contribuie la modificările fiziologice ale sânilor. Rolul progesteronului este de a împiedică producția laptelui înaintea nașterii. În momentul în care placenta este indepărtată, nivelul de progesteron scade, iar nivelul prolactinei crește.

Prolactina este un hormon care este în legătura directă cu producția de lapte; producția de lapte este stimulată de scăderea nivelului de progesteron și de alăptare. Cu cât bebelușul este alăptat mai mult, cu atât secreția de prolactină este mai stimulată.

Cortizolul este un hormon care se află în strânsă legătură cu stresul pe care îl experimentează mama; cu cât nivelul de cortizol este mai mare, cu atât mai mult pot apărea anomalii în procesul de lactogeneză.

Procesul de lubrifiere și curățare a sânilor este asigurat natural prin acțiunea glandelor Montgomery. Secreția acestora este uleioasă și are rolul de a curăța eficient sfârcurile, așa că tot ce mai trebuie să faci este să te ștergi ușor cu un prosop îmbibat în apă călduță pentru a curăța laptele de pe sâni. Este recomandat să eviți folosirea unui săpun, fie el solid sau lichid. În general, dupa alăptare, este nevoie să lași sfârcurile să se usuce în mod natural și să nu încerci uscarea forțată, să nu folosești materiale prea aspre, pentru că sfârcurile sunt destul de sensibile. Pentru a menaja pe cât posibil sânii, este recomandat să alternezi sânul cu care se începe alăptarea. Atunci când îl pui la sân, bebelușul suge cu mai multă putere și pune presiune mai mare asupra sânului. Cu cât bebelușul suge mai tare, cu atât secreția de lapte este mai stimulată.

De asemenea, îți recomandăm să folosești un sutien pentru alăptare potrivit, din bumbac și cu textura moale de modal. Este un sutien confortabil, prevăzut cu o bandă lată sub piept și îngustat la spate pentru un aspect sportiv. Nu are armături, iar sistemul de închidere și deschidere este brevetat și foarte usor accesibil, doar cu o singură mână, datorită capselor speciale. Cupele sutienului se indepartează total pentru un contact fizic direct (piele pe piele). Produsul este testat și certificat în conformitate cu Standardul 100 Oeko-Tex®, care garantează că produsele nu conțin substanțe chimice.

Poți alege un maieu clasic pentru alăptat, cu capse, ușor de folosit, care se poate folosi și în timpul sarcinii. Versatil, cu un exterior moale și cu linii simple, maieul este o piesă esențială de vestimentație. Și mai mult decât atât, are incorporat un sutien pentru susținere, fără închidere la spate. Maieul este fabricat din material moale, supraelastic, fără cusături și fără armături pentru un plus de comfort.

Alimente recomandate și interzise în timpul alăptării

În perioada alăptării, ai un consum sporit de calorii, așa că senzația de foame apare mult mai des. Însă acest lucru nu înseamnă că trebuie să mănânci chiar orice. Ai nevoie de aproximativ 500-600 de caloriii în plus zilnic, provenite din alimente sănătoase, care îți potolesc senzația de foame. Este recomandat să consumi alimente cu multe vitamine și minerale pe perioada alăptării, fructe și legume, fibre (cereale), cartofi, pește, produse lactate și carne și cât mai puține dulciuri.

Vitaminele sunt de asemenea importante și se recomandă în special vitaminele K și D, care contribuie la dezvoltarea oaselor. Poți lua suplimente cu vitamina D sau o poți obține din alimente bogate în această vitamină: ciuperci, ouă. Vitamina K are rol important pentru coagularea sângelui și pentru ca organismul să absoarbă mai eficient calciul. Găsești vitamina K în linte, pătrunjel, broccoli, avocado sau spanac.

Anumite alimente consumate de mamă în perioada alăptării pot provoca disconfort bebelușului. Este recomandat să eviți citricele, varza, capșunele sau ciocolata. Aceleași recomandări sunt valabile și pentru cofeină și alcool, care trec în laptele matern. Dacă totuși simți nevoia să bei o ceașcă de cafea, o poți face după ce ai alăptat.

Alăptarea este primul pas pentru sănătatea bebelușilor, mai ales pe termen lung. În plus, ajută la crearea unei relații speciale între mamă și copil. De aceea, se recomandă ca hrănirea la sân a nou-născutului să se facă încă din prima oră după naștere.

Sunt numeroase situații în care este imposibilă alăptarea exclusivă la sân a nou-născutului; poți alăpta până la 2 ani sau doar 6 luni, poți opta de la început pentru laptele praf sau poți alterna hrănirea la sân cu cea cu biberonul. Fiecare femeie are obiceiuri de viață diferite. De aceea, este cel mai bine să discuți cu un consilier în alăptare sau cu medicul tău ginecolog pentru a găsi împreună cea mai bună soluție, potrivită atât pentru tine cât și pentru bebeluș!