Înapoi la blog

Ce trebuie să știi despre siguranța copiilor în mașină

Wednesday, 04 May, 2022 în categoria 5 minute de citit

Reacțiile pozitive în urma celui mai recent articol de pe blogul nostru privind siguranța copiilor în mașină ne-au arătat că există un real interes în rândul cititorilor pentru acest subiect, ceea ce ne bucură și ne motivează să aducem mai aproape de clienții noștri cele mai bune produse din domeniu.

Adinish a apărut din dorința noastră de a oferi consumatorilor din Romania cele mai bune și sigure produse pentru copii, din materiale de calitate, de la branduri care pun grija înainte de toate. Suntem la rândul nostru o familie cu copii, știm că siguranța este cel mai important lucru atunci când vine vorba despre produsele pe care le alegem, fie că este vorba despre haine, mobilier, accesorii sau scaune auto.

Una dintre întrebările primite a fost dacă am urmat cursuri online de siguranță auto pentru a deveni expert. Nu am făcut acest lucru, însă am lucrat în domeniul auto mai mult de 20 de ani, iar 10 dintre aceștia i-am petrecut în cadrul celei mai mari companii de scaune auto pentru copii din Scandinavia. Am avut norocul să lucrez cu cei mai renumiți experți din cadrul comunității și am luat parte la grupuri de discuții împreună. Am vizitat sediul ADAC – compania care se ocupă cu teste de siguranță auto și am discutat cu experții de acolo. Așadar, răspunsul scurt este nu, nu am urmat cursuri online pentru a deveni expert, însă experiența mea în domeniul siguranței auto este o garanție. Același lucru este valabil pentru toți cei care ne ocupăm de vânzări și dezvoltare la Adinish – am lucrat cu toții timp de mai mulți ani în domenii care se ocupă cu siguranța auto pentru copii.

Sunt sigure toate scaunele auto certificate CE?

Este o percepție generală că toate scaunele auto care sunt certificate CE sunt sigure în egală măsură. Încă de la început, trebuie să spunem că este mai bine să folosim orice scaun auto disponibil pe piață, dacă alternativa este să nu folosim deloc.

Este important ca oamenii să realizeze că pot exista diferențe mari privind siguranța între scaunele auto care sunt certificate conform cu aceleași reglementări. De asemenea, este bine de știut că regulile de siguranță și standardele folosite pentru certificare nu sunt neapărat modelate dupa utilizarea reală, deși în ultimii ani s-au făcut progrese în acest sens.

Reglementările ECE sunt, în mod natural, cele minime pe care un scaun auto trebuie să le îndeplinească pentru a putea fi vândut legal pe piață. Testele ADAC sunt mult mai complexe decât cele prevăzute de regulament, ceea ce înseamnă că sunt mult mai aproape de realitate în ceea ce privește viteza, rezistența ușilor, etc.

Cele 2 reglementări principale ECE care se regăsesc pe piață în prezent sunt ECE 44/04 (vechea reglementare) și ECE r129 (noua reglementare) care se mai numește și i-Size. Chiar dacă ECE 44/04 este numită vechea reglementare, asta nu înseamnă că este ilegală sau nu este validă. Poate fi folosită în continuare cu încredere.

După cum se poate vedea mai jos, vitezele pentru testele de coliziune prevăzute în regulament sunt mult mai mici decât cele din testele ADAC. De aceea, foarte multe scaune auto nu trec testele ADAC, chiar dacă sunt certificate ECE.

ECE R44/04

  • Coliziune frontală - 50 km/h

  • Coliziune din spate - 30 km/h

ECE R129 (i-Size)

  • Coliziune frontală - 50 km/h

  • Coliziune din spate - 30 km/h

  • Coliziune laterală - 24 km/h

Criterii teste ADAC 2020

  • Coliziune frontală - 64 km/h

  • Coliziune laterală - 50 km/h

  • Testele ADAC includ încă din 2015 simulări privind deteriorarea portierei în momentul impactului și un nou șasiu care poate fi folosit.

Când ne uităm la prezentare, primul lucru la care ne gândim este același la care s-au gândit și cei peste 100 de oameni alături de care am văzut testele live la sediul ADAC: “50km/h nu e o viteză foarte mare, nu conduc aproape niciodată sub această viteză!”. Și așa este, 50km/h nu e o viteză foarte mare, ceea ce înseamnă că este nevoie și mai mare de un scaun auto bun pentru copii. Nu vom intra acum în detalii despre viteza medie, frânarea înainte de impact etc, care sunt subiecte relevante de discuție pe care le vom aborda separat.

Noi, la Adinish, nu punem foarte mult accentul pe tipul de certificare, dacă este ECE 44/04 sau ECE R129. Există pe piață scaune certificate ECE 44/04 care sunt mai sigure decât ECE R129 și viceversa.

Care este modul corect de a instala un scaun auto

Lucrul pe care noi îl luăm în considerare, în primul rând, este siguranța. Ceilalți factori sunt, de asemenea, importanți, însă, nu în aceeași măsură. Desigur că instalarea unui scaun auto trebuie să fie făcută corect. Majoritatea companiilor producătoare de scaune auto pentru copii au experți care se ocupă de ergonomie, așa că cei mici cu siguranță vor sta comod. Iar instalarea nu este grea pentru o persoană cu o constituție mai atletică.

Însă ce se întâmplă cu persoanele care nu sunt foarte puternice și nu au instalat niciodată un scaun auto? Lucrurile de mai sus nu sunt la fel de importante în acest caz? Sigur ca sunt, și aici serviciile oferite clienților sunt de cel mai mare ajutor.

Pentru că acolo unde avem nevoie de ADAC – sau de instituții asemănătoare – pentru a realiza testări independente și obiective de siguranță pentru a ști dacă un scaun auto este sigur, celelalte puncte și categorii sunt subiective.

Cu cât ai mai multe informații despre instalarea unui scaun auto, cu atât îți va fi mai ușor să îl montezi singur. Dacă scaunul auto este testat în interiorul mașinii, este și mai bine. Poți vedea cât de ușor este să prinzi centurile, cât spațiu ocupă în mașină, etc. Toate aceste lucruri depind în foarte mare măsură de serviciile de care beneficiezi atunci când cumperi un scaun auto.

La Adinish, nu avem doar experiența necesară pentru a explica corect și profesionist tot ce trebuie să știi despre siguranță și reglementări. Ne dedicăm timp pentru a încerca scaunul auto în mașină, dacă vii în showroom, sau pentru a îți explica totul în detaliu pe FaceTime sau Whatsapp, dacă te programezi online, așa cum se întâmplă în ultima vreme din ce în ce mai des. Pentru a te programa, tot ce trebuie să faci este să ne lași un mesaj cu data, timpul și ceea ce vrei să afli de la noi și te vom contacta!

Sperăm că informațiile oferite sunt interesante și că au răspuns la cele mai frecvente întrebări despre siguranța auto. Ne vom concentra atenția și în următoarele articole pe același subiect, pentru a îți oferi toate detaliile necesare înainte de a alege scaunul auto potrivit.

JoolzBritax RömerOliver FurnitureElodieSebraMushieFilibabbaLiewoodLässigLeanderMininorWigiwamaKid's ConceptKIDYWOLFbravado! DESIGNS