Înapoi la blog

Importanța certificatului & etichetei Oeko-Tex de pe produsele textile

Wednesday, 04 May, 2022 în categoria 2 minute de citit

În postarea de pe blog de astăzi am încercat să facem un rezumat cât se poate de scurt și la obiect despre testarea și importanța certificării Oeko-Tex, folosind sursa originală a instituției Oeko –Tex. Lectura placută :)

STANDARD 100 by OEKO-TEX® este un sistem de certificare utilizat la nivel global pentru materii prime, fondat în anul 1992 în Germania. Cerința principală a standardului o reprezintă dezvoltarea criteriilor de verificare, a valorilor limită și a metodei de testare pe bază științifică.

Acest concept este unul deschizător de drumuri, contribuind la siguranța consumatorului și eficiența produselor.

Criteriile de verificare și valorile limită depășesc prevederile naționale și internaționale. Controalele ample ale produselor și auditurile regulate ale firmelor, contribuie la sensibilizarea, pe termen lung, a industriei în ceea ce privește utilizarea responsabila a substanțelor chimice.

Exemple pentru articole care pot fi certificate: fire brute și vopsite, țesături, tricotaje, accesorii cum ar fi nasturii, fermoarele, ațele pentru cusut, etichetele și confecții de diferite tipuri.

OEKO-TEX se ocupă de:

  • reglementări legale importante cum ar fi coloranții interziși, pe bază de azot, formaldehidă, pentaclorfenol, cadmiu, nichel etc.

  • numeroase substanțe chimice periculoase pentru sănătate chiar dacă nu sunt încă reglementate legal

  • cerințele din Anexele XVII și XIV ale Regulamentului european privind substanțele chimice REACh, precum și lista substanțelor candidate ECHA SVHC, în măsura în care sunt relevante pentru producția de țesături, materiale textile, îmbrăcaminte sau accesorii

  • cerințele Legii americane privind îmbunătățirea siguranței produselor de consum (CPSIA) privind plumbul

  • Numeroase substanțe relevante și pentru mediul înconjurător

Verificările OEKO-TEX® pentru substanțe periculoase se orientează în principal după scopul utilizării respectivelor textile și materiale. Cu cât contactul unui produs cu pielea este mai mare, cu cât mai sensibilă este pielea, cu atât standardele care trebuie respectate sunt mai stricte. Astfel, pot fi deosebite patru clase de produse:

  • Clasa I este și cea care are nivelul cel mai înalt de strictețe și cuprinde articolele pentru bebeluși și copii în varstă de până la 3 ani (lenjerie de corp, colanți, îmbrăcăminte, lenjerie de pat, articole din frotir etc.)

  • Clasa II include articole aflate în contact direct cu pielea (lenjerie de corp, lenjerie de pat, tricouri, șosete etc.)

  • Clasa III se referă la produsele care nu se află în contact direct cu pielea (jachete, paltoane etc.).

  • Clasa IV include materialele pentru accesorizare (perdele, fețe de masă, tapiserii pentru mobilier etc.)

Îți recomandăm să verifici și să te asiguri că produsele textile pe care le achiziționezi sunt prevăzute cu această etichetă!