Înapoi la blog

Mobila bObles contribuie la dezvoltarea abilităților motorii ale copiilor

Tuesday, 24 May, 2022 în categoria 3 minute de citit

Este esențial pentru copii să își dezvolte abilitățile motorii pentru a realiza activități zilnice precum alergatul, săritul, dezbrăcatul sau îmbrăcatul, joaca și stabilirea relațiilor sociale. A avea abilități motorii dezvoltate permite efectuarea unor acțiuni care presupun coordonarea deprinderilor motorii principale cu cele fine. Această caracteristică este importantă atunci când copiii încep școala și în interacțiunea cu ceilalți copii.

Copiii care nu au dezvoltate astfel de abilități se simt de obicei izolați. Un studiu asupra unor copii cu vârste cuprinse între 6 și 10 ani, aflați în curtea unei școli, a arătat că unii dintre aceștia se angajează cu ușurință în activități de grup, în timp ce copiii cu dificultăți motorii nu se joacă cu alții sau o fac doar în grupuri restrânse. Se întamplă adesea ca unii copii să fie excluși din anumite tipuri de activități pentru că nu au aptitudini motrice suficient de bine antrenate.

Copiii preșcolari au cele mai multe șanse de a-și îmbunătăți abilitățile de bază pentru că nu au avut ocazia să dezvolte obiceiuri nesănătoase și nu le este rușine atunci când fac mișcări greșite. Mai mult decat atât, nu le este frică să se lovească.

Copiii cu abilități motorii deosebite aleg să se implice în activități fizice mai variate, ceea ce le oferă posibilitatea de a experimenta diferite tipuri de mișcări. Studiile arată că, în ceea ce privește copiii, există o stransă legatură între nivelul de activitate fizică și nivelul de dezvoltare al aptitudinilor motorii ale acestora.

Pe termen lung, lipsa de antrenament a abilităților motorii are ca urmare reducerea capacității fizice, scăderea nivelului motivației de a desfășura activități fizice, și de asemenea, poate conduce la apariția unor dificultăți în stabilirea relațiilor cu copii de aceeași vârstă.

Din punct de vedere medical, este important să se puna accentul pe creșterea nivelului activității fizice, astfel încât abilitățile motorii ale copiilor să fie în permanență exersate și astfel, îmbunătățite. Studiile au arătat că un nivel ridicat de activitate fizică are un impact semnificativ asupra calității vieții copiilor, a capacității lor de învățare și a sănătății acestora.

În cadrul unui studiu realizat de bObles, cu acordul profesorilor și al părinților, scaunele dintr-o clasa de scoală, ale unor copii cu vârste cuprinse între 5 și 7 ani, au fost înlocuite cu bObles Warm – viermișorul bObles (40cm înălțime, rotunjit la capete, cu funcție de balansare). Scopul acestui proiect a fost de a spori capacitatea copiilor de a fi conștienți de corpul lor, stabilitatea corpului și îmbunătățirea echilibrului în poziția așezat.

Astfel, copiii din clasa în care a fost introdusă mobila bObles Warm au fost comparați cu unii dintr-o altă clasă în care elevii au fost așezați, în mod normal, pe scaune. După 26 de săptămâni, s-au putut constata o serie de diferențe între cele două clase. În clasa dotată cu bObles Warm s-a remarcat ameliorarea următoarelor deprinderi: a activităților manuale (inșirat mărgele pe un fir, sădit, activități cu mâna nedominanantă, desenat), a celor cu mingea (prinderea / aruncarea mingiei), a echilibrului static (stat în piciorul dominant) și a echilibrului dinamic (mers pe o linie, sărit pe saltele). Profesorii au confirmat o îmbunătățire a capacității de concentrare a elevilor în ceea ce privește ducerea la bun sfârșit a unei sarcini. De asemenea, datorită funcției de rotire a mobilei bObles, a fost constatată o creștere a timpului în care copii rămân așezați și, în același timp, o reducere a gradului de agitație în clasă. Suplimentar, studiul a arătat ca un alt element care contribuie la influențarea într-un mod pozitiv a copiilor constă în faptul că aceștia au ocazia să experimenteze poziții nenumărate în care pot sta așezați și le este ușor să le schimbe ori de câte ori doresc, fără să perturbe activitățile care se derulează în clasă.

Concluziile studiului bObles arată că abilitățile motorii ale copiilor pot fi îmbunătățite cu ușurintă, prin implementarea unei mici schimbări.

Text adaptat dupa lucrarea “Motor skill project – at skolen ved sundet”, elaborata de fizioterapeut Louise Haervig & bObles