Înapoi la blog

Modelul de viață scandinav – benefic atât pentru părinți cât și pentru copii

Wednesday, 04 May, 2022 în categoria 4 minute de citit

În privința decorării caselor, tendințele se îndreaptă către adoptarea unui stil minimalist, monocrom, care să se potrivească în orice încăpere, dar cu accente de design modern.

Influențați fiind de experiențele lor de viață, de călătoriile prin lume și determinați de modificările apărute dupa nașterea micuțului lor, nevoile legate de amenajarea interiorului spațiului de locuit încep să cunoască o altă etapă.

Având în vedere că această tendință este încă la început, Adinish și-a făcut o misiune din a sprijini și a inspira părinții români în păstrarea unei armonii între stilul de viață deja existent și schimbările inerente determinate de apariția copilului în viața lor.

După părerea noastră, modificările intervenite în viața adulților deveniți părinți pot fi ușor integrate în cotidian cu ajutorul unei atitudini corespunzătoare pe de-o parte, dar și pe de altă parte, a unor produse multifuncționale, care să permită simplificarea activităților legate de bebeluș (schimbarea scutecelor, alăptare, joacă etc.) dar și păstrarea stilului.

Într-adevăr, obiectele copiilor vor invada casa. Dar, să ai copii și să ai stil este posibil! Este chiar mai simplu decât îți poți imagina! Secretul constă în abordarea modelului scandinav atât în ceea ce privește stilul de viață cât și în modul de amenajare a interiorului casei.

Despre ce înseamnă felul în care își trăiesc nordicii viața, conceptul „hygge” și cum să creezi un astfel de moment, am vorbit deja într-un alt articol pe blog.

În opinia lor, confortul casei este un alt element esențial pentru generarea unor energii pozitive și păstrarea armoniei în familie.

În acest articol vom împărtăși câteva sugestii pentru a obține, fără eforturi, un decor modern chiar și după venirea pe lume a unui copil și vom explica de ce alegerea stilului nordic este atat de benefică pentru părinți, dar mai ales pentru micuții lor.

În casele din țările scandinave, inclusiv în camera copilului, pereții sunt de regulă vopsiți în alb iar podelele sunt din parchet din lemn. Accentul se pune pe forme și texturi. De exemplu, prin asocierea alb / negru obții un aspect vizual puternic care transmite semnale creierului bebelușului și astfel îl stimulează, atrăgându-i atenția și făcându-l curios. În primele luni de viață, nou-născuții nu disting culorile, dar pot percepe contrastele.

Pe masura ce bebelusul creste, se pot adauga treptat culori, folosind produse cu intrebuintari multiple, confectionate din materiale naturale si care nu incarca inutil casa.

O camera vopsita integral in alb, in care elemente precum pernute, piese de depozitare, corpuri de iluminat, covorase, lenjeria de pat, paturica, jucariile sunt colorate in nuante calde si luminoase are un design simplu dar placut si sporeste dezvoltarea abilitatilor cognitive ale micutilor.

În jurul vârstei de 6 luni când vederea bebelușului se îmbunătățește, poți introduce culori precum galben, verde, portocaliu etc. Micuțul astfel stimulat va beneficia de multiplicarea conexiunilor neuronale.

O altă soluție pentru a da culoare locuinței este vopsirea unui perete într-o culoare plăcută sau adăugarea unei piese de mobilier.

Poți fi creativ când vine vorba despre designul camerei copilului prin folosirea tapetului cu forme geometrice, steluțe, animale și alte simboluri preferate de cei mici. Asociază-le cu măsură!

Pe lângă alegerea potrivită a culorilor, un alt aspect important este aerisirea camerei și luminozitatea ei. Știm că în Romania majoritatea populației dispune de spații mici pentru locuit. Tocmai de aceea consideram că este și mai important sa aerisești zilnic și să lași lumina să pătrundă în interior, permițând astfel întregii familii să se simtă minunat.

În altă ordine de idei, pentru a evita supraîncărcarea unei case, este recomandat să alegi produse multifuncționale, dar cu un design armonios. Iar, piesele de decor pot fi și ele folositoare!

Este foarte important sa fie păstrat un echilibru astfel încât decorul casei să ofere atât stimulare cât și relaxare.

Stilul minimalist și monocrom împreună cu folosirea materialelor naturale poate îmbunătăți somnul bebelușilor. Copiii care se odihnesc suficient și beneficiază de un somn de calitate sunt mai activi, au o capacitate de concentrare mai mare, sunt mai toleranți la frustrări, au relații mai bune cu ceilalți copii, cu adulții și cu siguranță sunt mai disponibili să practice activități noi sau să descopere lucruri noi.

Folosește așternuturi din bumbac 100% organic sau certificat OEKO-TEX, păturici din materiale respirabile dar care mențin căldura, scutece multifuncționale din fibre de bambus, pernuțe din microfibre cu aloe vera etc.

Nu în ultimul rand, dorim să îți facem cunoscut faptul că, în cultura lor, nordicii acordă o deosebită atenție mediului înconjurător și responsabilității sociale. Daca le vei urma modelul, vei vedea că pe lângă beneficiile pe care le vei aduce protejarii naturii, această abordare îți va permite să dispui de produse mai rezistente în timp, ele fiind confecționate din materiale naturale. De exemplu, în privința alimentației copiilor, vesela din bambus este doar una dintre soluțiile ce pot fi adoptate de familiile responsabile.

În ceea ce privește susținerea condițiilor echitabile de lucru, nordicii sunt atenți să aleagă mărci care au grijă ca pretul plătit pentru produse să fie unul corect, contribuind astfel la combaterea exploatării unor populații.

Am strans în acest articol o brumă de idei care să te ajute să ai stil o dată ce a apărut copilul în viața ta, dar te încurajăm să rămâi creativ și să nu-ți fie teamă să îți dorești să îți decorezi casa în tendințe, chiar dacă ești părinte.