Ponturi de la nordici despre cum să ai o viată mai fericită
Așa cum v-am obișnuit, promovăm stilul de viață scandinav, atât din perspectiva lucrurilor materiale, pe care le apreciem pentru design-ul și versatilitatea lor, dar și a modului de viață al nordicilor, care ocupă constant pozițiile fruntașe ale clasamentelor în ceea ce privește nivelul raportat de satisfacție asupra calității vieții.
A fi împreună / a aparține unei comunități este un factor vital pentru fericire, care contribuie la starea noastră de bine. S-a demonstrat științific că, în funcție de cât de des se întâlnesc oamenii unii cu alții, cu atât sunt mai fericiți. Interacțiunea socială cu lumea reală sporește sentimentul de liniște și siguranță, așa că faceți precum danezii și celebrați viața într-un mod simplu dar semnificativ, alegând să vă petreceți timpul în compania familiei, a prietenilor sau a colegilor, de fiecare dată când aveți posibilitatea. Momentele alături de cei dragi pot reduce nivelul stresului cauzat de ritmul alert al vieții de zi cu zi, iar în privința copiilor, acestea contribuie la buna lor dezvoltarea morală și emoțională.
Este clar pentru toată lumea că relația dintre bani și fericire este una complicată, însă nordicii au reușit să o stăpânească prin câteva obiceiuri sănătoase, precum: ei se bucură în special de drumul către atingerea unui anumit scop propus (ex.: un proiect nou profesional) și nu de grămada de bani de la linia de sosire; pun bani deoparte pentru a trăi o anumită experiență (o vacanță, un concert etc.); consumul ostentativ este temperat, astfel încât cei mai puțin înstăriți să nu se angajeze într-o cursă cu restul lumii doar pentru a-i impresiona pe ceilalți; corelează lucrurile scumpe pe care le cumpără cu anumite amintiri sau experiențe fericite; au grijă să aibă activități care nu îi costă bani, precum lectura unei cărți sau plimbările în natură; investesc mai degrabă în experiențe și amintiri decât în lucruri materiale.
Chiar dacă popoarele nordice sunt cunoscute pentru consumul excesiv de alcool, țigări și pentru bucătăria bogată în carne și zahăr, ele au grijă să echilibreze aceste excese prin practicarea unei activități fizice regulate. Astfel, folosirea zilnică a bicicletei pentru orice deplasare sau drumețiile pe munte fac parte din rutina lor, aceste activități fiind surse indirecte de fericire datorită stării de bine pe care o generează. Nici exercițiile de mindfulness nu lipsesc din cultura lor, în școli acestea fiind o practică obișnuită.
În altă ordine de idei, familiile scandinave numără mulți copii. S-a demonstrat științific că a avea copii are un efect pozitiv asupra fericirii, fiind o sursă extraordinară de bucurie și dragoste, în ciuda stresului și grijilor pe care le provoacă. Într-adevăr, există un decalaj în ceea ce privește fericirea părintească: copiii le dau un scop în viața părinților, cu prețul libertății. Însă, aceștia se pot dovedi un sprijin indispensabil pentru părinții ajunși la bătrânețe.
Păstrarea unui echilibru între viața profesională și cea privată este vital pentru nordici. Angajatorii din aceste țări se preocupa constant de asigurarea timpului necesar pentru refacere resurselor angajaților lor, astfel încât productivitatea și creativitatea acestora să se mențină la cele mai înalte cote.
Sistemul educațional danez acordă o importanță deosebită dezvoltării abilităților sociale ale copiilor prin joc, discuții, prin predarea ematiei, a valorii cooperării, asigurându-le astfel o dezvoltare coerentă din punct de vedere academic, social și emoțional, care le va permite să îi înțeleagă și să îi ajute pe ceilalți.
Nu în ultimul rând, locuitorii țărilor scandinave sunt cunoscuți ca fiind altruiști. Cercetătorii au constatat că grija pentru binele altora este un factor esențial, care explică nivelul de fericire crescut al unor populații. A face o faptă bună influențează fericirea celui care o face dar și pe cea a persoanei care beneficiază de acea faptă, acțiunea în sine contribuind, printr-un efect de domino, la sporirea stării de bine a întregii comunități. A oferi zâmbete și vorbe frumoase, a avea o atitudine prietenoasă nu costă nimic și în plus sunt obiceiuri care ajută la crearea unei bune ambianțe între oameni.
Prin urmare, pentru îmbunătățirea calității vieții voastre încercați în fiecare zi să aveți un impact pozitiv asupra lumii în care trăiți, fiți binevoitori și promotori ai schimbării!
Articol inspirat din cartea « Mica enciclopedie LYKKE, în căutarea celor mai fericiți oameni din lume », de Meike WIKING, director al Institututlui de Cercetare a Fericirii din Copenhaga
Categorii
Articole recente
- Detaliile care fac diferența în alegerea căruciorului potrivit
- Recomandări de siguranță privind scaunele auto Swandoo Marie 2
- Joolz Aer de la naștere - inovația anului!
- Cât timp poate petrece un copil într-un scaun auto?
- Care sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știi despre siguranța auto pentru copii