Înapoi la blog

Siguranță pentru cele mai iubite ființe din lume

Tuesday, 24 May, 2022 în categoria 8 minute de citit

Știm cu toții că a fost un an complicat, pe alocuri de-a dreptul dificil, însă noi am lucrat constant pentru a fi cât mai aproape de voi și avem planuri mari și pentru 2021! Vă mulțumim pentru susținere și că ne-ați vizitat în noul showroom din București, ne bucurăm că munca la acest proiect ne-a adus și mai aproape de voi!

Astăzi dorim să abordăm un subiect foarte important: siguranța copiilor în mașină. După cum mulți dintre voi știți deja, am petrecut mai mult de 20 de ani în acest domeniu, iar 10 din aceștia am condus o mare companie de scaune auto din Scandinavia.

Am primit multe intrebări pe acest subiect, online și la evenimentele la care am participat. Acum, când putem avea o interacțiune mai apropiată, în showroom, avem mai multe ocazii să vorbim cu clienții noștri și să răspundem la toate intrebările despre siguranța copiilor în mașină.

De ce este important scaunul auto

În 2010, România a fost țara cu cele mai multe decese cauzate de accidentele auto din Uniunea Europeană și a înregistrat cel mai lent progres în reducerea deceselor cauzate de accidente de mașină în perioada 2001-2010.

Între 2007-2016, s-au înregistrat 74 de decese în rândul copiilor cu vârsta între 0-14 ani. Prin comparație, Danemarca a înregistrat doar 6 decese, Norvegia 2, iar Suedia 6. Diferența este uriașă, iar cauzele sunt multiple: drumuri mai bune, mașini mai sigure, dar și o mare diferență culturală, atunci când ne referim la importanța acordată scaunelor auto, între România și tările scandinave.

Legea prevede că fiecare mașină în care călătorește un copil sa fie echipată cu un scaun auto, însă în Scandinavia, acesta este considerat esențial pentru siguranță. În plus, a nu avea un scaun auto echivalează cu condusul sub influența alcoolului – nu mai este un fapt trecut cu vederea de societate, iar oamenii îl consideră de neacceptat și vor alerta poliția. Nu este acceptabil nici să călătorești cu copilul în brațe, iar oamenii au început să se gândească din ce în ce mai serios și să ia atitudine privind siguranța copiilor în mașină.

Desigur ca nu toți oamenii au la dispoziție mijloacele financiare pentru a își permite cele mai bune și mai sigure mașini, dar indiferent de marca acesteia, este important să investești într-un scaun auto. Nu îți va garanta un rezultat pozitiv în cazul unui accident, dar alegând cea mai buna și mai sigură variantă, știi că ai facut tot ce ține de tine pentru ca cel mic să călătorească în siguranță.

Se spune că, indiferent ce scaun auto ai, este de o mie de ori mai bine decât să nu ai deloc. Și, cu toate ca această zicală poate fi adevărată într-o anumită măsură, sunt diferențe foarte mari privind siguranța, iar simplul fapt că un scaun auto este certificat conform cu standardul ECE44/04 sau ECE R129, nu înseamnă că este cel mai bun. Acest lucru înseamnă doar că îndeplineste criteriile minime de siguranță prevăzute de legea din UE. Intenționăm să lucrăm la un articol detaliat despre procesul de testare al scaunelor auto și care sunt criteriile după care trebuie să alegem cea mai bună variantă.

Cum alegi scaunul auto

Există cu siguranță o diferență culturală între țările scandinave și România, atunci când vorbim despre siguranța copiilor. Din experiența noastră, am observat că în România oferta de scaune auto ieftine este foarte mare, iar mulți oameni le consideră încă un rău necesar. Prin “ieftine” ne referim la preț scăzut și calitate nu foarte bună, produse care nu ar trece de testările de siguranță europene, de exemplu ADAC din Germania.

Însă am observat progrese majore privind dorința oamenilor de a afla mai multe lucruri despre siguranță, oameni care citesc despre testările din UE și care caută informații cât mai amănunțite. Ne dăm seama și că este o chestiune de timp, pentru că România mai are de parcurs câteva etape până va ajunge la nivelul la care se află în prezent țările scandinave. Însă părinții români se informează și se consultă cu prietenii, familiile și apropiații privind siguranța auto pentru copii. Un alt lucru pozitiv este că deja există pe piața din România produse sigure și de calitate.

Cel mai frecvent lucru pe care îl auzim de la clienții care sunt în căutarea unui anume scaun auto este “Vecinul/prietenii/o rudă are acest scaun auto și sunt foarte multumiți!” Pentru mine, cumpărarea unui scaun auto doar pentru că o persoana pe care o cunoști l-a cumpărat și este mulțumită, nu este modul ideal de a alege un produs de siguranță pentru copil. În general, într-o conversație de acest gen, incercăm să aflăm cât mai multe informații de la client. Intrebăm daca persoana care deține respectivul scaun auto a avut vreodata un accident, iar răspunsul este de cele mai multe ori “nu”. Atunci, intrebăm dacă sunt experți în domeniu, iar când primim același răspuns încercăm să aflăm de ce ar asculta cineva sfatul unei persoane care nu a avut niciodată un accident de mașină și nu este expert în siguranța auto?

Lucrul bun la aceste discuții este că în general clienții zâmbesc pentru că și eu zâmbesc și își dau seama că este responsabilitatea lor să cumpere un scaun auto pentru copil și nu este o decizie care trebuie luată de familii sau prieteni.

Aceasta înseamnă și că oamenii sunt dispuși să asculte sfaturi despre siguranța de la o persoană care este familiarizată cu acest subiect și care a ținut traininguri și conferințe privind siguranța auto. Astfel că alegerea este mult mai ușoară, iar clienții sunt conștienți de ce aleg un anume scaun auto. Iar dacă se intâmplă ceva, știu, în calitate de părinți, de ce au făcut acea alegere, nu doar pentru că vecinul/prietenul au același model.

Cât timp este recomandat ca un copil să stea în scaunul auto

Un alt lucru pe care îl auzim foarte des de la clienții noștri este că, la vârsta de 3-6 luni, cei mici nu ar trebuie să petreacă mai mult de 20 de minute odată într-un scaun auto. În Danemarca, am auzit același lucru în cei peste 20 de ani în care am lucrat în această industrie, dar sursa informației nu este de găsit. Am căutat informații despre această recomandare “nu mai mult de 20 de minute odată”, dar nu am găsit-o. Mai mult decât atât, dacă începi să cauți informații, găsești recomandări care se află în intervalul 20 de minute – 2 ore. Motivul din spatele acestei recomandări, inclusiv cea care se referă la 20 de minute, este de a proteja spatele copilului, ceea ce este un lucru necesar pe care trebuie să îl luăm în considerare. Pentru un nou-născut, poziția culcat este cea mai bună din punct de vedere fiziologic. Însă cred că trebuie să aducem în discuție siguranța și să nu fim atât de rigizi în ceea ce privește regula de 20 de minute.

Mai departe de aceste date, sunt câteva intrebări la care trebuie să aflăm raspunsul:

  • Copiii americani cresc practic în scaunul auto. Au mai multe probleme cu spatele decât ceilalți copii?

  • Dacă locuiești la o distanță mai mare de 20 de minute de spital, luând și traficul în considerare, nu vei putea pleca acasă până împlinește copilul 3 luni? Sau trebuie să te oprești după fiecare 20 de minute până ajungi acasă?

  • Ce se întâmplă dacă trebuie să mergi la cumpărături? Poți face acest lucru într-un interval mai mic de 20 de minute?

  • Atunci când ții copilul în brațe, spatele lui este complet drept?

  • Este necesar să trezești copilul dacă doarme în scaunul auto mai mult de 20 de minute?

  • Cât de lungi trebuie să fie pauzele între intervalele de 20 de minute de stat în scaunul auto?

    La primele 5 intrebări, răspunul este “Nu!”, iar pentru cea din urmă, nu există un raspuns. Cine poate spune cât trebuie să dureze pauza?

S-au intâmplat multe lucruri în ultimii 20 de ani în ceea ce privește scaunele auto. Toate brandurile cunoscute au angajați care se ocupă de ergonomia scaunelor pentru copii. Obiectivul este de a crea scaune cât mai bune și mai ergonomice, fără a compromite siguranța.

Recomandarea este să ne ghidăm întotdeauna după ceea ce este rațional. Nu ar trebui să ținem copilul în scaunul auto 5 ore pe zi în fiecare zi, fără pauze, dar 1 ora sau 2, atunci când trebuie să ajungi undeva, de exemplu, și a doua zi nu mergeți nicăieri, nu va avea consecințe neplăcute pentru copil. Mai ales dacă scaunul auto este unul de calitate.

Cum te putem ajuta?

Noi, la Adinish, am adus laolaltă cea mai vastă experiență privind scaunele auto de pe piață din România și promovăm în rândul clienților noștri importanța siguranței auto pentru copii. De aceea, alegem cu atenție brandurile care produc scaune auto. Așa cum am promis, în urma solicitărilor clienților, pregătim un articol detaliat despre testarea scaunelor auto, reglementări etc. Va fi un articol cu multe informații tehnice, dar sunt sigură că va oferi o înțelegere mai vastă și aprofundată privind importanța siguranței auto pentru copii.

Pentru că punem întotdeauna siguranța copiilor pe primul loc, completăm tot timpul gama de produse cu dispozitive și accesorii care să facă orice călătorie una plăcuta și sigură, mai ales pentru cei mici.

Scaunele pe care le alegem sunt proiectate astfel incât să ofere siguranță maximă, sunt fabricate din materiale rezistente, cu calități superioare de absorbție a energiei. Pernuțele scaunelor auto sunt realizate astfel incât să ofere cea mai confortabilă și ergonomică poziție și să imbunătățească siguranța, reducând spațiul liber din jurul copilului, ținând coloana dreaptă și oferind o protecție mai bună la impactul lateral.

Sistemul de centuri imbunătățește performanța în ceea ce privește siguranța, iar tetierele, majoritatea cu spumă cu memorie integrată, oferă o protecție imbunătățită la impact – lateral și frontal – pentru a proteja capul copilului.

Te așteptăm să afli mai multe informații despre scaunele auto pe care le-am ales cu atenție să îndeplinească toate criteriile de siguranță și confort, pentru ca orice călătorie să fie un eveniment placut!

Îți mulțumim că ne urmărești pe canalele de Social Media, pentru vizitele la showroom și pentru toate sugestiile și comentariile constructive. Apreciem orice interacțiune cu clienții noștri și timpul pe care îl petrecem impreună, indiferent de formă, este unul valoros pentru noi.

Ne vedem curând,

Ture / Echipa Adinish