Totul despre centurile postnatale - produse indispensabile pentru mămicile moderne
Timp de 9 luni, corpul tău se transformă pentru a deveni „căsuța” bebelușului tău. Treci printr-o mulțime de stări, unele deosebit de plăcute, altele mai greu de suportat, și descoperi ce capacitate miraculoasă are corpul de a crea o ființă atât de perfectă.
Pe parcursul celor 9 luni, corpul depune un efort enorm și mobilizează fiecare celulă, permițând astfel creșterea armonioasă a puiului tău. După instalarea sarcinii, nivelul hormonului Hcg, specific sarcinii, se dublează pentru a ajuta embrionul să evolueze normal. În trimestrul al doilea, placenta preia acest rol. Stările de bine sau de neliniște, cât și grețurile matinale sunt cauzate de nivelul ridicat al acestui hormon. Estrogenul, progesteronul, relaxina, oxitocina, insulina, prolactina și cortizonul sunt principalii hormoni care își modifică valorile pentru a asigura cele mai bune condiții de dezvoltare a fătului. Schimbarea cantităților acestor hormoni declanșează o serie de modificări în corpul tău, precum: creșterea fluxului sanguin, înmuierea cartilajelor, relaxarea articulațiilor, scăderea capacității de concentrare etc.
Adaptarea corpului pentru primirea bebelușului este necesară pentru buna funcționare a sarcinii. Pe măsură ce sarcina avansează, crește cantitatea de țesut adipos, care va servi ulterior drept rezervă pentru producerea laptelui matern, vei observa probabil că părul și pielea ta arată mai bine ca niciodată, sânii se pregătesc pentru alăptare, ligamentele devin mai moi pentru a asigura flexibilitatea bazinului, uterul în creștere, care își va mări dimensiunea până la ~1kg, împinge organele din cavitatea abdominală, iar mușchii drepți abdominali se depărtează ușor, făcând loc fătului.
Odată încheiată dezvoltarea copilului, creierul primește informația și declanșează nașterea. În cazul unei operații de cezariană, medicul care te supraveghează face toate verificările necesare și stabilește dacă fătul este suficient de bine dezvoltat pentru a veni pe lume. Chiar de la naștere, fie ea naturală sau prin cezariană, corpul știe că bebelușul a „părăsit căsuța” datorită avalanșei de hormoni care îl invadează și care declanșează alăptarea, contractarea uterului pentru a reveni la dimensiunea inițială, curățarea acestuia de resturile rămase în urma sarcinii, prin eliminarea lohiilor, reinstalarea menstruației, revenirea mușchilor drepți abdominali și a organelor interne la poziția lor inițială, etc. Astfel, corpul femeii începe procesul de revenire la starea premergătoare sarcinii. Acesta durează aproximativ 2 - 3 luni după naștere.
Pe parcursul sarcinii, ai acumulat un număr de kilograme, care în general sunt repartizate între țesutul adipos, cantitatea de sânge, lichidul amniotic, bebelușul etc. După naștere, în general, femeile pierd rapid cea mai mare parte a acestor kilograme, însă, aspectul lor fizic nu este tocmai unul plăcut. De regulă, burtica fermă de gravidă va fi înlocuită cu una moale, care are nevoie de timp și ajutor pentru a-și recăpăta aspectul de dinaintea sarcinii. În unele situații, din cauza pierderii elasticității peretelui abdominal, mușchii drepți abdominali nu se mai apropie, iar membrana de colagen, care îi ține laolaltă, nu se mai reface în mod natural, burtica păstrându-și aspectul din timpul sarcinii.
Perioada imediat după naștere este una încărcată de emoții, de schimbări hormonale și de trăiri puternice. Chiar dacă este vital să se acorde nou-născutului o atenție sporită, nu trebuie neglijat faptul că femeile au foarte mare nevoie de ajutor suplimentar postpartum pentru a putea trece cu bine de perioada de tranziție, în care corpul lor este în procesul de reluare a modului de funcționare obișnuit.
Studiile au arătat că:
64% dintre proaspetele mămici nu se simt bine în pielea lor după ce au născut,
86% dintre femeile care au născut povestesc că burtica lor nu s-a retras nici după 1-2 ani
67 % dintre femeile gravide dezvoltă diastază abdominală.
Cu siguranță, după naștere, orice femeie va dori să își concentreze atenția pe nevoile celui mic, iar aspectul burticii sau o eventuală diastază abdominală nu ar fi decât o sursă în plus de îngrijorare.
În procesul de recuperare, purtarea unei centuri postnatale o poate ajuta pe proaspăta mămică să își regăsească mai rapid mobilitatea, îi poate fi de folos în evitarea unei diastaze abdominale și îi poate conferi un aspect mai plăcut.
Revenirea la forma inițială prin regăsirea unei condiții fizice bune și a unei stări emoționale echilibrate este un aspect important, căruia trebuie să îi fie acordată atenția cuvenită. Știm că prioritatea ta este bună-starea bebelușului, dar știm și că el este foarte empatic și simte toate stările tale, motiv pentru care îi poți oferi o atmosferă potrivită pentru buna lui dezvoltare doar atunci când tu te simți bine în pielea ta, iar eventualele complicații medicale sunt ținute sub control.
Scurt istoric al centurilor postnatale moderne
În lumea întreagă, din Japonia până în America, în urmă cu sute de ani, abdomenul femeilor, care tocmai născuseră, era legat în fâșii de material, strânse cu noduri pentru a le conferi alinare și un plus de confort după naștere. Această tehnică a evoluat cu timpul, fiind astăzi reinventată și regăsindu-se sub forma centurilor postnatale.
De ce să alegi să porți o centura postnatală
Trebuie să știi că centurile postnatale pot fi purtate indiferent dacă ai născut natural sau prin cezariană, iar beneficiile lor au fost confirmate de medici și de mămici în repetate rânduri. În unele țări occidentale, aceste produse sunt rambursate de asigurarea medicală. Acest lucru denotă că ele nu sunt deloc de prisos, ci dimpotrivă, ele sunt o soluție eficientă în procesul de recuperare postpartum.
În plus, centurile postnatale sunt un aliat de nădejde al hormonului relaxină (care are, în special, rolul de a relaxa articulațiile pelvisului și mușchii moi ai uterului la naștere), împreună formând cea mai «bună echipă» pentru a te ajuta să îți revii la condiția fizică de dinaintea sarcinii.
Centurile postnatale nu sunt produse miraculoase! O dietă sănătoasă și practicarea, în mod regulat, a exercițiilor fizice nu trebuie să lipsească din rutina ta.
În cele ce urmează îți vom descrie amănunțit avantajele medicale, fizice dar și psihice ale purtării unei astfel de centuri.
Indiferent că ai născut natural sau prin cezariană, revenirea uterului la dimensiunea inițială și a organelor interne în poziția lor originară, este un proces care poate crea disconfort. - Astfel că, prin presiunea pe care o exercită o centură postnatală în zona abdomenului, aceasta ajută la diminuarea uterului, reduce disconfortul cauzat de pielea lăsată, ajută organele interne în procesul de revenire la poziția lor inițială și susține ligamentele încă moi după naștere.
Revenirea coloanei la postura inițială poate cauza neplăceri. - Centura postnatală ameliorează durerile și susține mușchii spatelui, contribuind astfel la asigurarea unei posturi mai bune.
Combaterea retenției de apă din organism, a venelor varicoase și a hemoroizilor. - Compresia exercitată de o centură abdominală permite accelerarea fluxului sanguin, realizarea drenajului limfatic și ajută astfel la diminuarea retenției de apă și a altor neplăceri cauzate de o circulație a sângelui defectuoasă; din această perspectivă, putem spune că efectul purtării ei este similar cu cel al ciorapilor compresivi, care sunt recomandați după orice intervenție chirurgicală.
Stima de sine și starea de spirit. - Centura postnatală poate fi purtată pe sub haine, subțiind talia și conferind un aspect mai uniform; la fel ca și în cazul operațiilor estetice de liposucție și lipoaspirație abdominală, purtarea unei centuri favorizează retracția pielii și permite evitarea efectului, atât de neplăcut, de piele flască.
Combaterea diastazei abdominale. - În unele situații, mușchii drepți abdominali nu mai revin la poziția dinainte de sarcină; purtarea unei centuri postnatale poate ajuta la evitarea unei astfel de situații, prin compresia pe care o exercită la nivelul abdomenului, obligând mușchii îndepărtați să se apropie și favorizând astfel refacerea membranei dintre ei.
Mobilitatea și exercițiile fizice. - Chiar dacă sportul nu este recomandat imediat după naștere, orice mămică vrea să fie în formă pentru a se ocupa de bebelușul ei și pentru a-și relua activitățile preferate și rutina zilnică cât mai rapid; prin faptul că accelerează procesul de refacere, centura postnatală poate fi un ajutor suplimentar pentru proaspetele mămici care își doresc să fie active într-un timp scurt după naștere.
Motivele pentru care unii medici nu recomandă purtarea unei astfel de centuri nu sunt la fel de concrete precum cele ale susținătorilor acestor produse și pot fi combătute, cu ușurință, dacă ai informația corectă, așa cum vom arăta mai jos.
Unul dintre argumentele medicilor împotriva purtării unei astfel de centuri este faptul că suportul oferit de o centură postnatală ar încetini procesul de reeducare a musculaturii abdominale.
Centura postnatală este utilă doar în primele 6 – 10 săptămâni după naștere și, pentru a fi eficientă, trebuie purtată, în medie, cel puțin 10 – 12 ore pe zi. Prin urmare, având în vedere timpul scurt în care purtarea ei este recomandată, nu putem vorbi despre o relaxare la nivelul mușchilor abdominali sau de consecințe negative asupra sănătății tale. Mai mult decât atât, produsele de calitate superioară sunt testate și recomandate inclusiv pentru a fi folosite dacă faci sport. Deci, fii fără grijă în această privință, mușchii tăi abdominali vor continua să lucreze pentru a se reface după sarcină, iar dacă vei alege să îi ajuți prin purtarea centurii postnatale, acest proces va fi accelerat.
Un alt argument împotriva purtării centurii postnatale ar fi faptul că astfel de centuri ar menține umezeala și ar favoriza transpirația, în special în cazul operațiilor de cezariană, cauzând astfel dezvoltarea microbilor. În ziua de astăzi, există produse confecționate din materiale de înaltă calitate, cu o tehnologie revoluționară, respirabile și antiperspirante, unele dintre ele având inserate inclusiv fibre de argint, care opresc instalarea microbilor și elimină mirosurile neplăcute. Mai mult decât atât, au fost create protecții speciale, care pot fi purtate pe sub centură, împiedicând menținerea umezelii și întârzierea vindecării, mediul astfel creat fiind mai ferit de bacterii decât dacă ai pune-o direct pe piele. Deci, nici în această privință nu ai de ce să îți faci griji.
Așadar, după cum poți și tu constata, în cazul centurilor postnatale nu putem vorbi despre riscuri, în adevăratul sens al cuvântului, iar numărul avantajelor pentru sănătatea ta și pentru starea ta de bine este considerabil mai mare.
Există posibilitatea ca unele femei să le suporte mai puțin bine, sau să se simtă inconfortabil cu ele, însă aspectele tehnice pot fi rezolvate prin alegerea modelului și a mărimii potrivite.
În ceea ce privește credințele proprii, nu putem decât să sperăm că acest articol clarifică majoritatea ideilor preconcepute legate de purtarea unei astfel de centuri după naștere.
Ceea ce este foarte important de menționat este faptul că, în general, mămicile care au purtat o astfel de centură au fost încântate de rezultat, în timp ce unele doamne, care nu au apelat la un astfel de produs imediat după naștere, fie din convingeri personale sau ca urmare a sfatului primit de la medicul lor, au regretat această decizie.
Prin urmare, dacă ne ghidăm după experiența altor mămici, am putea spune că există mai degrabă dezavantaje în cazul în care alegi să NU porți o centură postnatală.
Ghid pentru alegerea și purtarea unei centuri postnatale
Dacă argumentele noastre în favoarea purtării unei centuri postnatale te-au convins, atunci ne bucurăm sa îți împărtășim câteva idei pentru ca produsul pe care îl vei alege să ți se potrivească de minune.
În primul rând, este important să faci diferența între corsete, de tipul shapeware, lenjeria intimă modelatoare și centurile postnatale. Fiecare produs are rolul lui și trebuie folosit pentru scopul pentru care a fost conceput. Așadar, asigură-te că produsul care te interesează este într-adevăr o centură postnatală, altfel riști să nu obții rezultatele mult așteptate.
Înainte să alegi o centură postnatală, informează-te în legătură cu calitatea materialelor din care este confecționată.
Trebuie să ai în vedere că vei purta centura multe ore pe zi, timp de aproape 3 luni, și că aceasta va sta, în principiu, direct pe piele. Prin urmare, este recomandat să alegi una confecționată din materiale de bună calitate, respirabile, care să îți permită o ajustare perfectă. Pe site-ul www.adinish.com găsești o selecție de produse de cea mai înaltă calitate, marca Belly Bandit.
Belly Bandit® este o marcă americană din California, lansată de surorile Caden, în anul 2008, iar Adinish este distribuitor exclusiv în Romania al acestor produse.
De asemenea, îți recomandăm să respecți instrucțiunile legate de mărimea potrivită. În această privință, cele mai multe femei au tendința să își cumpere centura cu mărimea mai mare decât ar avea efectiv nevoie, fiind influențate de kilogramele în plus, acumulate până la momentul achiziționării produsului. Nu face aceasta greșeală! Riști ca, în scurt timp, centura să îți fie largă și, deci, inutilă.
În cazul produselor marca Belly Bandit, există un ghid de mărimi și un calculator care îți permit să identifici exact care este măsura de care vei avea nevoie după naștere.
Începând din săptămâna 30 de sarcină, consultă ghidul de mărimi și calculatorul Belly Bandit, disponibile pe www.adinish.com, la fiecare produs în parte, și comandă exact mărimea rezultată. Își garantăm că ți se va potrivi! Dacă, după naștere, întâmpini orice problemă, ne poți contacta și, dacă va fi necesar, îți vom schimba produsul, fără ezitare.
În cazul în care, temperaturile ridicate din timpul verii îți dau bătăi de cap, sau daca îți dorești să protejezi centura împotriva transpirației, să împiedici dezvoltarea microbilor, pentru a evita pătarea ei cu loțiunile tale preferate / antivergeturi și pentru a o spăla mai rar, există și în acest caz produse care îți pot veni în ajutor. Belly Shield™ de la Belly Bandit®, este o protecție specială care poate fi pusă pe sub centura postnatală, prelungind astfel durata de viață a acesteia din urmă.
În privința modului de purtare a unei centuri postnatale, trebuie să știi că ea poate fi îmbrăcată imediat dupa naștere. În cazul în care constați că nu o poți închide, este recomandat să mai aștepți câteva zile și să încerci din nou. Postpartum, corpul trece printr-o inflamare, cauzată de cantitatea mare de sânge încă prezentă în organism, care dispare după 4 – 5 zile, când vei putea pune centura.
Inițial, capetele centurii trebuie să se suprapună doar 4-5 cm. Pe măsură ce uterul se va diminua, iar talia se va subția, vei strânge centura, până când benzile cu arici se vor petrece în totalitate, moment în care produsul va deveni inutil.
Este recomandat să porți centura minim 10 – 12 ore pe zi, timp de 6 – 10 săptămâni. O poți purta inclusiv noaptea! Sfatul nostru este să fii cât mai consecventă în purtarea ei pentru a avea cele mai bune rezultate.
Despre cele 4 modele de centuri postnatale, marca Belly Bandit, disponibile pe www.adinish.com.
În urmă cu mai bine de 10 ani, Belly Bandit® a introdus centurile postnatale în SUA, care ajută la refacerea corpului post-partum.
Produsele Belly Bandit® sunt inspirate din tradiția legării abdomenului femeilor după naștere. Belly Bandit® a regândit această tehnică, adaptând-o cerințelor lumii moderne.
În ultima vreme, centurile postnatale au devenit foarte populare, ajutând proaspetele mame din lumea întreagă să arate bine, dar mai ales să se simtă extraordinar.
Pe www.adinish.com, la secțiunea Gravide & Maternitate – Centuri postnatale, vei găsi următoarele modele de centuri postnatale:
Belly Bandit® Centură postnatală Original Belly Wrap
Belly Bandit® Centura postnatală B.F.F Belly Wrap
Belly Bandit® 2-in-1 Bandit™
Belly Bandit® Centură postnatală LUXE Belly Wrap
Belly Bandit® Centura postnatală Original Belly Wrap are un grad de compresie ridicat. Această centură este prima lansată de Belly Bandit și reprezintă varianta clasică.
Belly Bandit® Centura postnatală B.F.F Belly Wrap are un grad de compresie ridicat, este prevăzută cu șase panouri de susținere și două panouri de compresie și se recomandă femeilor cu o constituție minionă, cu o înălțime de maximum 1.70cm.
Belly Bandit® 2-in-1 Bandit™ are un grad de compresie mediu și se poate purta atât în timpul sarcinii, cât și după naștere.
Belly Bandit® Centura postnatală LUXE Belly Wrap este combinația celor mai performante caracteristici ale centurilor postnatale cu cele ale corsetelor, rezultând astfel o centură incredibilă, care se adaptează formei corpului și care asigură cea mai înaltă compresie și cel mai bun suport postpartum. Extrem de subțire, respirabilă, invizibilă pe sub haine, creată cu tehnologia Stayput™ și fabricată din materialul SecureStretch™, această centură este ultima generație a centurilor postnatale.
Până în prezent, pentru niciuna dintre cele patru centuri postpartum de la Belly Bandit nu s-au raportat efecte negative asupra respirației sau a circulației.
În ceea ce privește modul de curățare al centurilor Belly Bandit, se recomandă spălarea de mână, la temperatură joasă, pentru a nu le deteriora și pentru a proteja sistemul de compresii.
Dacă dorești să îți clarifici orice nelămurire de ordin medical, legată de purtarea centurilor postnatale, poți apela cu încredere la partenerii noștri de la Femme Boutique Medical (https://femmeboutiquemedical.com/ro/) pentru a consulta unul dintre medicii specialiști din cadrul clinicii.
În eventualitatea în care mai ai totuși alte neclarități legate de purtarea centurii postnatale, poți consulta articolul de pe blogul nostru în care am răspuns celor mai frecvente întrebări.
Nu în ultimul rând, suntem mereu la dispoziția ta pe email, pe telefon și pe canalele de socializare, așa că nu ezita să ne scrii, vom răspunde negreșit.
Categorii
Articole recente
- Detaliile care fac diferența în alegerea căruciorului potrivit
- Recomandări de siguranță privind scaunele auto Swandoo Marie 2
- Joolz Aer de la naștere - inovația anului!
- Cât timp poate petrece un copil într-un scaun auto?
- Care sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știi despre siguranța auto pentru copii