Înapoi la blog

Tratarea vergeturilor în sarcină și după naștere

Tuesday, 24 May, 2022 în categoria 5 minute de citit

Vergeturile sunt cicatrici care apar frecvent în sarcină, în special dacă acumulezi rapid multe kilograme, ai o sarcină multiplă, fătul are o greutate mare sau ai lichid amniotic în exces. Peste 80% din gravide se confruntă cu problema vergeturilor, care apar sub forma unor dungi la suprafața epidermei, ca rezultat al presiunii exercitate asupra pielii. La început, când se formează, sunt închise la culoare, au o nuanță roșiatică, apoi, odată cu trecerea timpului, devin deschise la culoare, albicioase.

Cauzele apariției vergeturilor

Vergeturile sunt cauzate de ruperea țesutului cutanat, ca urmare a unei creșteri bruște în greutate sau a dereglărilor hormonale. Țesutul conjunctiv este format din colagen și nu este elastic, ca epidermă, stratul superficial al pielii. Celulele de colagen se distrug atunci când țesutul conjunctiv este forțat să se întindă, ceea ce duce la formarea vergeturilor.

Vergeturile apar în perioada pubertății, ca urmare a creșterii în greutate și în înălțime. În cazul bărbaților, vergeturile apar la cei care practică un sport de performanță, din cauza ridicării de greutăți sau ca urmare a consumului de steroizi. La femei, vergeturile apar cu precădere în perioada adolescentei și a sarcinii. Zonele care sunt afectate de variațiile în greutate și pe care apar vergeturi sunt coapsele, șoldurile, abdomenul, sâni și zona lombară.

Striațiile care apar pe suprafață pielii nu sunt dureroase, dar nu sunt plăcute estetic și uneori pot provoca mâncărimi. În funcție de culoare și de vechime, vergeturile sunt de două tipuri. Vergeturile roșii sunt cele care au apărut recent pe piele. Culoarea este dată de dilatarea capilarealor ca urmare a ruperii fibrelor de colagen. Sângele se acumulează în exces în capilare, așa că liniile fine au o culoare roșiatică. Vergeturile albe sunt cele mai vechi apărute pe piele și sunt mai greu de tratat și de eliminat, tratamentul fiind complex.

Vergeturile in sarcină

În sarcină, vergeturile apar după luna 6, odată cu creșterea în greutate a mamei și a fătului. Dungile roșiatice se accentuează la contactul cu apa fierbinte și cu temperaturile ridicate, ca urmare a dilatării vaselor capilare.

În sarcină, unele femei sunt mai predispuse și prezintă un risc mai mare de a dezvolta vergeturi, în funcție de anumiți factori: numărul de kilograme acumulate intr-un timp scurt, predispoziția genetică, dacă au mai dezvoltat înaintea sarcinii vergeturi, sau tipul sarcinii, unică sau multiplă.

Este important de știut că vergeturile sunt comune în timpul sarcinii și nu afectează în niciun fel sănătatea mamei sau a fătului. Însă sunt un disconfort și uneori produc mâncărimi la nivelul pielii.

Pe masură ce pielea se adaptează la mișcările de contractare și extindere a pielii, aceasta nu se poate adapta tuturor acestor mișcări. Pe lângă impactul pe care îl are la nivelul pielii, nivelul de hormoni crește în timpul sarcinii, ceea ce înseamnă că ponderea de apă din țesuturi crește, iar fibrele de colagen nu mai sunt atât de stranse. Ca efect, pielea își pierde din rezistență.

La nivel de structură a pielii, sub epidermă se află dermul, care este un strat de piele mult mai gros. În derm se află nervi, vase de sânge, glande sudoripare și este alcătuit preponderent din colagen proteic, structurat în fascicule susținute de elastină. Elastina susține legăturile de colagen, iar colagenul este responsabil de rezistența pielii și de elasticitate. Variațiile de colagen și elastină duc, de asemenea, la apariția vergeturilor.

Cum putem trata vergeturile

În faza inițială, când vergeturile sunt de culoare roșie, acestea se pot atenua prin hidratarea intensă a pielii pe perioada sarcinii și după naștere. Este important și să faci mișcare, chiar dacă nu vei mai putea să mergi la sala de fitness. Exercițiile care pot fi făcute în siguranță pentru tine și copil sunt benefice nu doar pentru starea ta fizică generală, ci si pentru a crește tonusul și elasticitatea pielii.

Studiile publicate de Biblioteca Națională Americană de Medicină privind tratamentul eficient al rănilor și leziunilor cutanate au arătat eficiența siliconului în atenuarea oricăror afecțiuni apărute la nivelul pielii. Studiul a inclus paciente care au născut prin operație de cezariană și care au folosit folii din silicon și silicon gel, pe care l-au aplicat pe cicatricea rămasă în urma operației. La finalul studiului, s-a constatat că siliconul aplicat pe rană a redus semnificativ vizibilitatea și senzațiile de mâncărime și disconfort.

Siliconul este folosit încă din 1983 pentru a trata arsurile, cu rezultate remarcabile. Spre deosebire de siliconul gel, care trebuie aplicat de mai multe ori pe parcursul unei zile și trebuie combinat vara cu o cremă de protecție solară pentru a evita hiperpigmentarea, foliile din silicon pot fi aplicate o singură dată și nu este nevoie sa fie schimbate foarte des.

Aplicarea de silicon pe zona afectată crește hidratarea și reglează producția naturală de colagen, care menține elasticitatea pielii. De asemenea, protejează țesutul afectat împotriva microbilor și bacteriilor și reduce senzația de mâncărime și disconfort. Foliile din silicon sunt ușor de aplicat și sunt potrivite chiar și pentru pielea uscată sau sensibila.

Foliile antiveregeturi din silicon de la Belly Bandit hidratează intens pielea și reduc eficient vergeturile. Pot fi aplicate pe orice zonă afectată, coapse, șolduri, fese sau picioare pentru a reduce iritațiile și deshidratarea și pentru a proteja intens pielea împotriva apariției vergeturilor. Foliile ultra-subțiri acționează ca o barieră ce permite pielii să respire, în timp ce impiedică evaporarea nutrienților vitali și umidității. Sunt ușor de purtat și nu este nevoie să se folosească creme și loțiuni pentru corp!

Pentru mamele care au născut prin cezariană, foliile din silicon pot fi aplicate direct pe zona inciziei, închisă și vindecată, pentru a reduce și îmbunătăți aspectul cicatricilor.

Bariera din silicon menține pielea ultrahidratată și minimizează aspectul vergeturilor și cicatricilor, atenuează iritațiile și pot fi folosite în siguranță în perioada sarcinii și după naștere. În plus, se pot aplica și indepărta foarte ușor, nu sunt lipicioase și pot fi reutilizate de până la 15 ori. Sunt testate și aprobate de medicii dermatologi, cu eficiența demonstrată clinic.

Poți preveni vergeturile în timpul sarcinii și după naștere și poți reduce semnificativ aspectul inestetic al cicatricii de cezariană cu ajutorul foliilor din silicon Belly Bandit. Este important de asemenea să ții sub control creșterea în greutate, să te hidratezi, să ai un regim alimentar echilibrat și să practici un sport sigur pentru tine și copil!